Őszinte kitárulkozás Brian Molkotól

Placebo- Sebzetten és összetörve: Egy irányzat elindítóinak története

A napokban került a könyvesboltok polcaira az első magyar nyelvű könyv a Placebo együttesről, mely egy interjúfüzért tartalmaz Brian Molko énekessel, illetve egy százoldalas zenekari biográfiát.

2009.11.03 13:45ma.hu

A Manu Chao- és a Green Day-könyvvel a kortárs zene mellett elkötelezett Silenos könyvkiadó soron következő, harmadik zenei témájú könyvét jelentette meg a közelmúltban, melynek témája az angol Placebo zenekar. Az eredeti, angol nyelvű könyv a megjelenésekor nagy vihart kavart: Brian Molko utólag úgy ítélte meg, túl sok személyes információt osztott meg a vele interjút készítő fiatal írónővel, Kaththeával.

A könyv angol nyelvű kiadására kísérő promócióban össze is veszett a kamerák előtt az énekes, azóta kibékültek, de Molko azt mondta, többször nem nyílik meg ennyire.

A könyv címe: PLACEBO – Sebzetten és összetörve.
Ez egyből utal is Molko kitárulkozására és élettörténetére. A mély és elgondolkodtató beszélgetésből filmvászonra illő életút bontakozik ki az olvasó előtt, aki a könyv második felében a zenekar menetelésével megismerkedve még teljesebb képet kaphat, hogy ki Brian Molko, és mire épült fel egy világhírű zenekar, a Placebo. A magyar újságírók által készített biográfia kitér a magyar vonatkozásokra, s a könyv végén szereplő diszkográfiában a magyarországi koncerteken elhangzott számlisták is szerepelnek.

Sok mindent el lehet mondani Brian Molkóról. Sokféle skatulya létezik, amibe beilleszthető, legyen az pozitív vagy adott esetben negatív.

Egyvalami azonban vitán felül áll: Brian Molko és zenekara, a Placebo a ’90-es évek újhullámának meghatározó alakjai, ha nem elindítói. A könyv bemutatja Molko mondatain, gondolatain keresztül, hogyan lehetett egy lányos fiúból világhírű frontember és fiatalok ezreinek példaképe.

Az írónő számos személyes interjún keresztül rajzolja fel Molko alakját és a Placebo hátterét. A könyvből a zenekar életútjáról is rengeteg információ megtudható tele magyar vonatkozásokkal, egy kizárólag a magyar kiadáshoz írt közel száz oldalas biográfiából.

Elgondolkodtató és érzelemdús könyv egy művelt és érzelmeinek élő emberről és zenekaráról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.