"Szeretnék beszélni Veled és megszorítani a kezed"

Október 23: "Hazaérés" című dokumentumfilm a Duna TV-n!

Ez a film egy szembesülés története. Szembesülés azzal a lánnyal, akinek 45 éven át a nevét sem ismerhettük.

2009.10.20 17:14ma.hu

A Magyar Rádió tárgyalótermében Tóbiás Áron találkozik az 1956 óta Franciaországban élő Koszmoszky Edinával, aki október 23-án, tizennyolc évesen ott állt az Astoriánál, és még nem tudta, hogy néhány órán belül történelmi szerep vár rá a Rádió ostrománál.

Ő olvasta be a Rádió előtt álló riporter-kocsi tetején a diákság követeléseinek 14 pontos kiáltványát, majd ő vezette a tíz tagból álló delegációt a Magyar Rádió elnökével, Benke Valériával folytatatott tárgyaláson…

A következő idézet, amely „Szabad Magyar Rádió” újságban1956 október 30-án megjelent prózaversből való, megegyezik filmünk koncepciójával:

A Vöröshajú Lány

Szeretnék beszélni Veled és megszorítani a kezed, megtudakolni, hogy hívnak és honnan kaptad az erőt arra a forradalmi bátorságra, amellyel mindannyiunkat elámítottál. Kedden este láttunk először a Rádió előtt a tüntető tömegben, amikor azt követeltétek, hogy olvassuk be a forradalmi ifjúság követeléseit. És integettetek nekünk, akik tehetetlenül álltunk az ablakokban és arra kértetek, segítsünk nektek belülről. Kötve volt a kezünk. A Rádió akkori vezetői mereven elzárkóztak minden olyan közlemény nyilvánosságra hozatalától, amelyet nem felülről diktáltak. Küldöttségeiteket alig fogadták, alig álltak velük és veletek szóba és természetesen hallani sem akartak a nép követeléseinek elismeréséről. Mi, akkor láttunk téged, soha nem felejtünk el. Egy nemzet szabadsága lángolt benned. Bár úgy hozná a sors, hogy harcaidat mind ilyen győzelemmel harcold végig. Hogy megismerhessünk téged, megszoríthassuk a kezed, és megköszönjük neked a Szabad Magyar Rádiót.

Közreműködők: Weinwurm Árpád, Tóbiás Áron, Végvári Tamás
Munkatárs: Esztergár Éva
Felvételvezető: Paulik Mária
Zenei szerkesztő: Szigeti Ágnes
Hangmérnök: Kapocs Vince
Operatőr: Bucsek Tibor
Vágó: Szender Gábor
Gyártásvezető: Szederkényi Miklós
Rendező: Sipos István
Producer: Buglya Sándor
DUNATÁJ Alapítvány 2006

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.