Színházi produkciók és koncertek várnak!

Nagyszabású kulturális találkozó Egerben

Hagyományteremtő céllal Kárpát-medece kincsei címmel kulturális és gazdasági találkozót rendeznek szeptember közepén Egerben.

2009.09.07 16:10ma.hu

A szeptember 16-20. között megvalósuló rendezvény célja, hogy a Kárpát-medence országai, ezen belül magyarlakta régiói, valamint Eger és az észak-magyarországi régió együtt mutathassák be kulturális és idegenforgalmi sajátosságaikat, értékeiket és gazdasági teljesítményüket, hozzájárulva ezzel további lehetséges kapcsolódási pontok feltárásához és egy jövőbeni szorosabb együttműködés kialakításához.

A programsorozat három területen (kultúra, turizmus, gazdaság) törekszik az új megközelítésekre és formabontó megoldásokra, részben hogy megkülönböztesse magát a hasonló tematikájú rendezvényektől, részben hogy hosszú távon egy jelentős, önálló arculattal rendelkező rendezvény alakuljon ki.

A fesztivál tematikájában kapcsolódik a 2009-es év főbb irányvonalaihoz, az EU által meghirdetett Az innováció és kreativitás éve, és a Kulturális turizmus éve szellemiségéhez és tematikájához.

A gasztronómia mellett színházi produkciók és koncertek szórakoztatják az érdeklődőket. A színházi program a Kárpát-medencei kultúrák találkozója címet viseli. Az eseménysor a Háromszék Táncegyüttes és a Jászság Népi Együttes Csávási balladájával indul 16-án a Gárdonyi Géza Színházban.

Látható még Bulgakov Kutyaszív című darabja a Zombori Népszínház előadásában, de műsorra kerül a Szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap-feldolgozása, Barta Dóra Bifidus Essensis című produkciója és a Komáromi Jókai Színház vendégjátékában Tamási Áron Énekes madárja.

A fesztivál zenei programjai széles spektrumot fognak át: az egyházzenétől a világzenéig terjednek. Fellép többek között a Szent Efrém Férfikar magyar bizánci rítusú énekekkel, Bíró Eszter, a Nigun, az Alma, a vida y corazon szefárd és jiddis zenével, a Schola Hungarica és az Újvidéki Teológiai Akadémia Kórusa.

A Dobó téren 18-án színpadra lép a Suhancos, a Vodku, a Balanesku és a Muzsikás, egy nappal később pedig a szerb Paniks és az egyik legismertebb szlovák alternatív banda, a Longital játszik.

A Haydn évhez kapcsolódva Spányi Miklós és a Concerto Armonico kamarazenekar lép fel a Líceumban (szeptember 16. 17 óra), egy komolyzenei és egy jazz együttes "keveri" Haydn-t (szeptember 17. 19 óra Művészetek háza), Győri Noémi (fuvola), Csillagh Katalin (zongora), Góbi Rita (tánc) is bemutatkozik (szeptember 18. 19 óra Líceum), valamint a Bartók Férfikar "bordalozik" a 19-én a Szent József Parkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.