A szervezők fényűző megnyitóval készültek

Elkezdődött a 66. Velencei Filmfesztivál!

Elkezdődött a 66. Velencei Filmfesztivál. Idén rekordmennyiségű filmet mutatnak be: 32 országból csaknem nyolcvanat. Magyar alkotás nincs köztük, de két magyar színésznő, Gryllus Dorka és Tóth Orsi külföldi filmekben szerepel.

2009.09.04 10:00ma.hu

Az idei mustra az olasz Giuseppe Tornatore filmjével kezdődött. A filmfesztivál több mint húsz éve nem nyitott hazai filmmel.

A szervezők fényűző megnyitóval készültek, hogy feledtessék a lassan múló gazdasági válságot Sorban érkeztek a világsztárok szerda este a velencei Palazzo del Cinemába.

A szervezők fényűző megnyitóval készültek, hogy feledtessék a lassan múló gazdasági válságot. Közben hazai filmesek tüntettek, épp a válság miatt: úgy gondolják, hogy a kormány veszélybe sodorja az olasz filmgyártást azzal, hogy csökkenti a filmesek támogatását. 

- "Mindenki azt gondolja, hogy aranyéletünk van, de a kormány csökkentetette a filmalap támogatását és a tévés produkciók támogatását is harmadával visszavették. Borzasztó évünk volt" - mondta egy forgatókönyvíró.

Az idei mustra Giuseppe Tornatore Baaria című filmjével kezdődött. Az alkotás három nemzedéken át mutatja be egy szicíliai család életét.

- "A filmem a felelősségről szól és az erkölcsről. Én egy olyan családban nőttem föl, ahol azt tanították nekünk hogy merjek álmodni és tiszteljek másokat" - fogalmazott a rendező.

Több mint harminc országból csaknem nyolcvan filmet mutatnak be idén Velencében, ami rekordnak számít.

Magyar nincs köztük, de két magyar színésznő, Tóth Orsi és Gryllus Dorka a versenyprogram három filmjében is szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.