Az Író Színháza

Békés Pál birtokviszonyairól mesél

Február 15-én, pénteken este a Kamrá-ban Békés Pál író-műfordító mesél "saját színházában" birtokviszonyairól, ükapjáról, dédapjáról, nagyapjáról, apjáról, és persze, közben kicsit saját magáról is.

2008.02.08 17:49ma.hu

Békés Pál író:

"Amint ükapámat emancipálták, nekiállt megmagyarosodni. Földbirtok. Attól legmagyarabb az ember. 1900-ra volt vagy ötszáz holdja, javarészt az Ipolytól északra, egy kevéske meg ideát, Nógrádban. Éppen végrendelkezett, amikor jött Trianon és távozott a Felvidék, birtokostul. 

Dédapám vért izzadt a maradékon. De még megérte, hogy 1938-ban visszatértek a földek. Nagyapám nekifeküdt a munkának, ám hirtelen piszkos zsidóvá vált - mindenét elkobozták. A háború után az Ipolyon túli rész visszaevezett Csehszlovákiába. 

Nagyapám újra nekigyürkőzött, ám hirtelen piszkos kulákká vált - mindenét elkobozták. A hetvenes években Csehszlovákia kárpótolta anyámat a közel ötszáz holdért. 2400 forint. 

Vettünk egy Tesla lemezjátszót. A kilencvenes években ránk zúdult a magyar kárpótlás. Éppen jókor, mert a Tesla már a végét járta. Vettünk egy vadonatúj Oriont. Kibírta 2000 karácsonyáig. 

Na, ez az évszázad is eltelt valahogy.
"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.