Először Debrecenben a mesterművek

Nagy Sándor szobrai Kőből Születtek

A Debreceni Művelődési Központ "Kőből született" című, 85 esztendős Nagy Sándor munkáit Debrecenben először bemutató tárlatát nagy érdeklődés mellett nyitották meg.

2008.02.08 17:37ma.hu

Most először először állították ki Debrecenben Nagy Sándor szobrászművész alkotásait, pedig – amint arra Orosz Tamás, a galéria munkatársa felhívta a figyelmet – a művész példaképe Medgyessy Ferenc, a debreceni kötődésű, a város köztereit munkáival megszépítő szobrászművész. 

Egyetlen látható munkája a városban éppen a Medgyessy-szobor, mely a híres szobrászról elnevezett sétányon áll. Ezen kívül a Déri Múzeum őrzi néhány alkotását. Páratlannak tartják Nagy Sándor munkásságát a magyar szobrászatban. A rendkívül termékeny művész Nyíregyháza közelében, Buj községben született 1923-ban. Mesterei a nyíregyházi képzőművészeti szabadiskolán Berky Nándor és Diószegi Balázs; majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Beck András

Rendkívül termékeny művész, – saját becslése szerint – tízezer műve lehet. A debreceni tárlat átfogja a régióhoz kötődő művész munkásságát. A művek többsége kisplasztika, 20-30 centiméteres faragott kőszobor a művész különböző korszakaiból. Az egyéni, tömbszerű, rusztikusan faragott művek és szoborkompozícizók február végéig tekinthetőek meg Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában (a Batthyány utca 24. számú épületben).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.