Körös-völgyi sokadalom!

Néptánc- és népművészeti fesztivál Gyulán!

Megmérkőznek egymással a kosárfonók, a fazekasok, a fafaragók és a mézeskalács-díszítők az immár tizedik alkalommal megrendezendő Körös-völgyi sokadalom alkalmából Gyulán.

2009.06.22 19:50MTI

A Gyulai Várszínház 46. évadja nyitórendezvényének számító, június 26-án kezdődő háromnapos program során, a vár előtti téren bemutatják az Alföld sokszínű folklórhagyományait, a soknemzetiségű néptánc- és kézműveskultúrát, lesz viadal a népi mesterségek között, sőt egy főzőverseny során megismerkedhetnek az érdeklődők a térségben élő nemzetiségek gasztronómiájával is.

A sokadalom egyik fénypontja a péntek esti program lesz, amikor a helyi művelődési háztól a várig felvonulnak az országos gyermektáncfesztivál együttesei hintósok és lovasok kíséretében. A Gyulán vendégeskedő néptáncosok este, a vár előtti tószínpadon, gálaműsor keretében csillogtatják meg tudásukat.

A szombati nap kiemelkedő eseményére szintén a tószínpadon kerül sor, amikor a Békés megyei néptáncosok készülnek bemutatóra. A fesztiválra legkevesebb 150 népi kézművest, többek közt fazekasokat, bőrösöket, nemezelőket várnak, akik be is mutatják az érdeklődőknek, hogyan készítik portékáikat. A színház programjához immár szervesen illeszkedik a Körös-völgyi sokadalom, hiszen ezzel színesítik a június 26-án kezdődő és augusztus 9-ig tartó 46. színházi évadot.

Az idén öt bemutatóval készül a várszínház, de megrendezik a már hagyományos Shakespeare-fesztivált és a jazz-blues napokat is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nyári programra több világsztár is Gyulára érkezik, például Peter Brook világhírű rendező legújabb produkciója, a párizsi Theatre des Bouffes du Nord színház előadása az angol drámaíró szonettjeiből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.