Szabadtéri programok és kiállítások egy helyen

Művészet és tudomány találkozik: elindult a Pécs-Ars Geometrica

Június 18-án konferenciaelőadásokkal vette kezdetét a Pécs-Ars Geometrica 2009, az immár harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi találkozó - A művészet és tudomány kapcsolatát boncolgató esemény a hétvégén szabadtéri programokkal és kiállításokkal folytatódik.

2009.06.19 17:45ma.hu

Idén közel tíz országból érkezett több tucatnyi tudós és művész a PAGE-re a rendező Pécsi Kulturális Központ meghívására, akik a szakmai tanácskozások mellett a nagyközönséget is szeretnék közelebb vinni azokhoz a művészet és tudomány metszéspontjában elhelyezkedő jelenségekhez, amelyek számukra a tudományos vizsgálat vagy a művészi alkotómunka alapját jelentik.

Így kiállítások és szabadtéri bemutatók, workshopok adnak számot a matematika, a geometria, a képzőművészet és a zene összefüggéseiről, olyan kreatív „lelemények” reflektorfénybe állításával, amelyek a játékosság, a fantázia és az esztétikai érzékenység fontos szerepét bizonyítják.

A találkozó keretében több kiállítás is megtekinthető.

A Dómmúzeumban nyílt meg Orosz István Munkácsy-díjas grafikus tárlata, melynek alkotásaiban archaizáló formai elemek és művészettörténeti utalások keverednek posztmodern törekvésekkel.

A Cella Septichora ad otthont Saxon Szász János kiállításának, mely a szakralitás és a geometria összefüggéseire épül.

E kiállítás keretében 21-én vasárnap este hatkor a Sebastian Consort koncertje is elhangzik, mely a hallható művészet eszközeivel erősíti meg a látványkörnyezet nyújtotta élményt.

Külön figyelmet érdemel Csáji Attila Agnus Dei című lézerfény- és hangjátéka, mely multimédiás eszközökkel alakítja 21. századi szakrális térré a bazilika altemplomát.

A Vallási kultúra éve alkalmából, a Pécsi Püspökség alapításának 1000. évfordulójára megalkotott installáció szombaton és vasárnap látható.

Azok számára, akiket a kíváncsiság cselekvésre is indít, szombat délután műhelyfoglalkozásokat tartanak a PAGE hazai és külföldi előadói.

A Sétatéren 14-19 óra között egymást követő workshopok többek között az arabeszk kerámiaművészet, a matematikai papírszobrászat, a síklefedő és térkitöltő mozaikok, és megannyi érdekesség alkalmazásának megismerésére nyújtanak lehetőséget.

Az interaktív foglalkozásokat ismeretterjesztő előadások tarkítják, ahol mások mellett Thor Heyerdahl lányával, Marian Heyerdahl képzőművésszel és alkotómunkájával is megismerkedhetnek a jelenlévők.

A PAGE programjából kitűnő sokoldalúság, valamint az egyre bővülő nemzetközi kitekintés és elismertség méltán teszi érdemessé a rendezvényt arra, hogy idén az Európa Kulturális Fővárosa program mellett a Kreativitás és Innováció Európai Évének is hivatalos hazai rendezvénye legyen. 2010-ben pedig már a világ egyik legnagyobb hasonló tematikájú eseménye, a Bridges ("Hidak") Világkonferencia talál otthonra Pécs városában, a PAGE szervezőinek meghívására.

Az igen tartalmas rendezvény tehát minden érdeklődőt szeretettel vár a kiállítások helyszínein, valamint a Sétatéren (eső esetén a Dominikánus Házban).

Teljes program: www.pecsikult.hu/page2009

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.