A fiatalok mai mindennapjait ötvözi a darab!

Ho-ho-holokauszt? - rendhagyó színházi előadás Lipcsében!

A holokauszt gyermekei címmel különleges előadást mutatott be a lipcsei Theater der Jungen Welt elnevezésű gyermek- és ifjúsági társulat vasárnap: a második világháborús náci népirtás szörnyűségeire reflektáló, a szemtanúk beszámolóit és a fiatalok mai mindennapjait ötvöző színdarab nagy sikert aratott.

2009.05.19 15:15MTI

Már a darab első jelenete eltér az eddig megszokott holokausztábrázolásoktól: a fiatalok egy csapat bohócként, teljesen hétköznapi öltözetben, de piros orral állnak a színpadon. "Ho-ho-holokauszt? Az mi?" 

Kérdezgetik egymástól gyerekesen elváltoztatott hangon. "Én már voltam ott nyaralni" - válaszolja egyikük. "Ha holokausztod van, el kell menned a fogorvoshoz" - hangzik egy másik válasz. 

Ezután pantomimmal ábrázolják a tömeggyilkosságot: leütik, leszúrják, megmérgezik egymást. Végül mindannyian "holtan" fekszenek a földön. A színdarab kiindulópontjául és vezérfonalául a 2008-ban megjelent, A holokauszt gyermekei - 1944-1948 korai bizonyítékai című könyv fejezetei szolgáltak. 

A második világháború végén a kötet készítői társadalomtudományi kérdőívekkel 430 lengyel származású zsidó gyermeket kérdeztek ki, akik valamilyen véletlen folytán szerencsésen túlélték a német megszállást. A szerzők hatvan év munkájával feltárták és kielemezték a történelmi fontosságú dokumentumokat, illetve németre fordítottak 55 kiválasztott jegyzőkönyvet: ezek olvashatók a könyvben az üldöztetések, a menekülés és halál nyomasztó bizonyítékaiként. 

A 15 éven felülieknek szánt darabhoz kapcsolódóan az érdeklődők egy különböző feladatokat és gyakorlatokat tartalmazó színházpedagógiai segédanyagcsomagot is kikölcsönözhetnek. A bemutatott darabban a zsidó gyerekek tapasztalatai összekapcsolódnak a fiatal színészek által improvizált történetekkel: a harag, szégyen, félelem és remény érzéseit ültetik át a jelenbe. 

A jelenetek a fiatalok álmairól, félelmeiről, iskolai stresszről és megaláztatásról is mesélnek. Az előadás során filmrészleteket láthatnak a nézők: a bemutatott jelenetekben a fiatalok a próbák előtti és alatti érzelmeikről beszélnek. A téma tragikussága ellenére az előadásmód gyakran ad okot a mosolygásra, például amikor a gonosz és a jó örökös harcát a fantasztikus szerepjátékokhoz illő túlzó arcjátékkal ábrázolják a színészek. 

A darab sikere és hatásossága elsősorban a nehéz téma érzelemgazdag megközelítésének és a fiatal előadók meggyőző erejének köszönhető. Ezek segítségével a nézők az érzelmek széles skáláját élhetik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.