Maya - igaz "vallomás" a NŐről

Hernádi Judit előtt tiszteleg legújabb könyvével Verebes István

Hernádi Judit előtt tiszteleg legújabb könyvével Verebes István. A félig valós-félig fiktív főszereplőről Maya címre keresztelt kötet a szerző szerint nem regény, hanem riportázs, amelyben egy színésznő életútját írta meg úgy, hogy közben a színházi világ elé is tükröt tart.

2009.05.16 18:27MTI

"Eredetileg interjúkötettel szerettem volna tisztelegni Hernádi Judit előtt. Aztán amikor az interjúk elkészültek, és a megkérdezettek elkezdték visszavonogatni a nyilatkozataikat, dühbe gurultam" - mondta Verebes István színész-rendező-író az MTI-nek. Eldöntötte, hogy akkor nem interjúkat, hanem riportázst készít, amihez kitalált egy félig valós-félig fiktív szereplőt, Mayát - tette hozzá a rendező, aki szerint az Ulpius-ház kiadásában megjelent könyvre ráillik a "vallomás" és a "kommentár" elnevezés is.

"Egész életemben ezt csináltam, kommentárokat írtam saját életemhez" - jegyezte meg. Maya - mint ahogy az a 416 oldalas könyv borítójáról is kiderül - valójában Hernádi Judit, aki Verebes István szerint az egyik legtehetségesebb magyar színésznő. Az író úgy vélte, Hernádi Judit karrierjén keresztül rá lehet világítani a színházi közegre általánosan jellemző problémákra, például hogy miért kezeli "kvalitásán alul" a kiugróan tehetséges művészeket.

Verebes a könyvében számos példát hoz a mai magyar színházi életből, és hogy az írás még kontrasztosabb legyen, felvázol egy fantáziavilágot is, amelyben az átlagtól elütő egyéniségek is érvényesülnek. "A színházakat politikai delegált féltehetségek vezetik, akik nem hajlandók kockázatot vállalni semmiért" - jegyezte meg Verebes István, aki tavaly nyáron jelentette be, hogy végleg visszavonul a színházi élettől, és ezentúl az írásra koncentrál.

Első regénye, az Ornél tavaly jelent meg és egy fényképész sorsán keresztül a magyar média elé tart görbe tükröt. Verebes hozzátette, következő könyve egy regény lesz, amely arról szól majd, hogy "mi akadályozza nálunk a nagy teljesítményeket, miért alakult ki egy olyan közeg, amely inkább visszarántja, semmint motiválná a tehetségeket".

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.