Lesz mínusz egyedik nap Tankcsapda koncerttel!

Sziget 2009: minden, mi fülnek, szemnek ingere!

Új, megújult és a már megszokott programhelyszínek változatos kavalkádjával várja látogatóit a Sziget. Lesz mínusz egyedik nap óriási Tankcsapda koncerttel, nulladik nap egy 10 órás koncertfolyammal nemzetközi sztárok, a hazai élvonal és minden más, ami fülnek, szemnek ingere.

2009.05.12 15:50ma.hu

Mint az már ismeretes, a mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda nagy születésnapi buliját tartja a Szigeten, egyedi fénytechnikával és direkt erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel. 

Míg tavaly a Sziget a magyar dal ügyének is helyt adott a fesztivált felvezető egyik napon idén az antirasszizmus jegyében zajlik majd a nulladik nap, a Rock Against Racism – a már több mint 30 éve működő nemzetközi szervezet - szervezőivel karöltve.
 
Bár még a program még alakulóban van, annyit el lehet árulni, hogy a tíz órás monstre-koncerten a hazai rockélet dicső múltjának és ígéretes jelenének képviselői adják egymásnak majd a színpadot, nemzetközi sztárfellépőkkel fűszerezve a sort. Az idei évtől már vegytiszta nemzetközi színpadként várja közönségét a Sziget Nagyszínpada. 

Az öt nap alatt huszonöt külföldi sztár lép majd itt fel. Itt kell megjegyezni, hogy a magyar zenekarok nem száműzve lettek, hanem egy ún. magyar nagyszínpadot állítanak fel a szervezők, ahol a hazai élvonal több reprezentánsa is egy nekik méltó helyen léphet majd fel. Minden idei nagy európai fesztivál kívánságlistájának első helyén egy olyan ifjú hölgy szerepel, aki nem megosztja a közönséget, hanem egyesíti, azért, mert annyira vonzó, annyira cool, annyira tud énekelni, és még annyi minden mást is tud. Ő Lily Allen, aki az idei Sziget első napjának sztárfellépője. 

Őt előzi meg aznap a U2-t a No Line On The Horizon világkörüli turnéján kísérő, glasgow-i székhelyű, északír zenekar, a Snow Patrol. Előttük melegíti be a küzönséget a spanyol Ska P, akiket a Nouvelle Vague vezet fel. Az első fesztiválnap első fellépője a Nagyszínpadon az I am X lesz. Csütörtök a második fesztiválnap, amikor az esti sztár a Fatboy Slim lesz, aki idén szintén ötödik stúdió-albumával rukkolt elő. 

Norman Cookot a Bloc Party előzi meg aznap a Nagyszínpadon. Előttük a több tucat platina és aranylemezt megjelentető, kultikus düsseldorfi punk zenekar, a Die Toten Hosen lép fel, őket vezeti fel a The Ting Tings, s legkorábban a balkáni r'n'b királynője, Miss Platnum lép augusztus 13-án a Nagyszínpadra.

Augusztus 14 péntek: a hétvége első napja, amikor az estét a legújabb, sorban az 5. stúdióalbumukkal szerte a világban óriási sikerrel szereplő The Prodigy zárja majd. Előttük a Pendulum, korábban a Primal Scream és legkorábban a Haydamaky lép fel ezen a napon. Szombaton a Placebo az esti sztár, s korábban sem kisebb fellépő, mint a világ egyik legnépszerűbb alter rock zenekara, a többszörös BRIT zenei díjas Manic Street Preachers lép majd fel. 

És a még korábbi sávokban aznap a Nagy Britannia extravagáns acid-rave-sc-fi punk-funk zenekara, a Klaxons, előttük az Editors és a legkorábban – szintén az Egyesült Királyságból érkező The Subways lép majd fel. És az utolsó Sziget napon újra együtt a Faith No More, ők headliner sztárjai a Sziget vasárnapjának. 

A co-headliner aznap minden idők egyik legsikeresebb punk zenekara, az old school szemtelenségekkel ötven millió lemezt világszerte elpasszoló kaliforniai The Offspring lesz. 

Idén májusban megjelenő új albumával érkezik a Szigetre Nagy-Britannia egyik legjobb koncert zenekara, a Maxïmo Park. Előttük lép fel majd a Danko Jones és a Sziget utolsó napján a Nagyszínpad első zenekara a finn Disco Ensemble lesz majd.

Tízéves fennállását nagy erőbedobással ünnepli a Világzenei Nagyszínpad: még soha nem rukkolt elő annyi friss produkcióval, mint 2009-ben. A legnépszerűbb előadókat tekintve az arizonai Calexico magyarországi debütálása az egyik alapvető szenzáció: ennek a tízéves zenekarnak a stílusára egyaránt jellemző az indie-rock, az alternatív country és a texasi mariachi muzsika. 

Először lép fel hazánkban a kongói So Kalmery is, aki a közép-afrikai stílusokból, a reggae-ből és a gitáralapú tánczenéből teremtett egyedülálló stílust „brakka” néven. Észak-afrikai és spanyol ízek keverednek a már kultikusnak számító barcelonai kollektíva, a 08001 elektronikus alapú zenéjében, míg a francia-algériai Speed Caravan alighanem minden idők legsebesebb és legradikálisabb arab lantzenéjét alkotta meg.
 
Ugyancsak a legújabbak közül való az olasz Figli Di Madre Ignota, melynek rézfúvós „spagetti Balkánja” a fesztivál egyik legpörgősebb bulijának ígérkezik, és Vieux Farka Toure, aki három évvel ezelőtt tűnt fel a mali blues színterén – éppen abban az évben, amikor legendás édesapja, Ali Farka Toure meghalt. 

De természetesen a visszatérő nagy nevekben sem lesz hiány. Az Orquesta Buena Vista Social Club tagjai között újra hallhatjuk Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, azt az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly dobja fel.

Új albummal érkezik a rai-király Khaled, az utóbbi évek egyik legsikeresebb mali produkcióját jegyző Amadou & Mariam, a rezes talpalávalók híveinek pedig a New York-i Frank London és a szerb Boban Markovic együtteseinek közös produkciója, a Brotherhood Of Brass ígér pörgős perceket. És ez még mind semmi! 

Itt lesz a tavalyi Sziget egyik legemlékezetesebb koncertjét adó francia N&SK a maga ellenállhatatlan sanzon-ska csapásaival, a klezmert elektronikus tánczenével ötvöző angol Oi Va Voi és a korzikai polifonikus éneklést újraértelmező, ellenállhatatlan Zamballarana is. Mindemellett természetesen nem kevésbé figyelemre méltó a hazai kínálat sem! 

A Világzenei Nagyszínpadról elmaradhatatlan Besh o droM éppúgy nem igényel bemutatást, mint Palya Bea, vagy a magyarországi etnorockot felfrissítő Napra együttes, nem beszélve a Csík zenekar alternatív rock-feldolgozásairól. 

Két unikális koncertre is sor kerül: a Muzsikás az amerikai Woven Hand együttessel garantál súlyosan katartikus estet; és az sem lesz mindennapi élmény, amikor Bereczki Csaba Életek éneke című zenés dokumentumfilmjének erdélyi magyar, román és cigány muzsikusai lépnek a színpadra, hogy megmutassák, mi fán terem „az erdélyi Buena Vista”…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.