Április 23. és 26. között megdobog a tintaszív

Három hét múlva kezdődik a nemzetközi könyvfesztivál Budapesten!

Három hét múlva kezdődik a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely meghosszabbított nyitva tartással és nagyobb területen várhatóan ötvenezer kiadvánnyal várja a látogatókat a budapesti Millenáris parkban április 23. és 26. között - közölte Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az esemény csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

2009.04.02 14:23MTI

Mint elmondta, a helyszín adottságait kihasználva a Jövő Háza és a Fogadó épületének könyves standjai mellett a parkban is pavilonok állnak majd. A rendezvény a tavaly tapasztalt nagy érdeklődésre tekintettel csütörtökön, pénteken és szombaton 18 helyett 19 óráig, vasárnap pedig 20 óráig tart nyitva, és a Millenáris park szinte minden épületét "elfoglalja".

A parkban álló pavilonokkal együtt összesen 1500 négyzetméteren helyezkednek majd el a kiállítói standok, amelyeken a közönség mintegy ötvenezer cím közül válogathat. A tematikus kiállításokon kívül a tavalyihoz képest kettővel több, összesen kilenc különböző léptékű és befogadóképességű előadóteremben, illetve a színpadokon négy nap alatt csaknem 300 kulturális és szakmai rendezvényt látogathat a közönség.

Mint Zentai Péter László kiemelte: kilencedik alkalommal rendezik meg az Európai Unió fiatal prózaíróinak seregszemléjét, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek magyar résztvevője Vincze Ferenc lesz. A fesztivál idei díszvendég országaként Romániát köszönti a főváros: keleti szomszédunk kortárs irodalma több mint 100 négyzetméteres standon mutatkozik be Budapesten, de további húsz nemzet is jelen lesz kiállítóként, többek között Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is.

A könyves seregszemle díszvendége Ljudmila Ulickaja lesz, akinek Daniel Stein, tolmács című legújabb regényét a fesztiválon már magyar fordításban is kézbe vehetik az olvasók. Az orosz írónőn kívül számos külföldi vendég és mintegy félezer határon túli és hazai magyar irodalmár látogat el a rendezvényre.

Zentai Péter László elmondása szerint a fesztiválra időzítve több mint 100 magyar nyelvű kötet jelenik meg, ezekre újdonságként narancssárga könyvjelzőkkel is felhívják a figyelmet a standokon, de könyvajánló katalógust is megjelentetnek. "Reméljük, idén még inkább meg tudjuk szólítani a családosokat" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, 2008-ban a sokrétű programot kínáló

Gyerek(b)irodalom bizonyult az egyik legnépszerűbb helyszínnek, jelentősen hozzájárulva a 61 ezres látogatócsúcshoz. A fesztivál jegyárai nem emelkedtek, a 600 forintos összeget mindegyik standnál le lehet vásárolni. Brindusa Armanca elmondása szerint az általa vezetett budapesti Román Kulturális Intézet a román kulturális minisztériummal együttműködve számos román író személyes bemutatkozását is lehetővé teszi a könyvfesztiválon.

"Most is rengeteg román irodalmat fordítanak le magyarra, csak tavaly hat-hét regény jelent meg" - utalt a szoros kulturális kapcsolatokra. Mint megjegyezte, keleti szomszédunk irodalmában "történik valami új", sok tehetséges fiatal alkotó bukkant fel az elmúlt években, közülük a "legérdekesebbeket és legmodernebbeket" hívták meg.

Brindusa Armanca felhívta a figyelmet az általuk szervezett két kiállításra, valamint Gabriela Adamesteanu és Esterházy Péter pódiumbeszélgetésére is. Ljudmila Ulickajáról szólva Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó vezetője elmondta: az orosz írónőt nem kell bemutatni Magyarországon, hiszen a hazai közönség összes jelentős kötetét jól ismeri. Legújabb regényét, a Daniel Stein, tolmács című kötetet a kiadó éppen Morcsányi Géza fordításában jelenteti meg.

Az igazgató elmondása szerint a "furcsa, akár posztmodernnek is tekinthető alkotás" félfiktív és fiktív dokumentumok kollázsaként valós történetet dolgoz fel: egy lengyel zsidó fiatalember, Daniel Rufeisen a németek elől egy kolostorban bujkálva katolikus hitre tér, majd életét kockáztatva, a Gestapo tolmácsaként számos zsidót ment ki a koncentrációs táborokból.

A II. világháború után a szerzetesnek álló Daniel testvér a Szentföldre utazik, de idealizmusáért ott is meg kell küzdenie. Ljudmila Ulickaja a könyvfesztivál alatt legalább három alkalommal dedikálja műveit, s a kiadó április 23-án pódiumbeszélgetést is szervez az írónővel, aki ezt követően veszi át a Budapest Nagydíjat. Ljudmila Ulickaja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen előadást is tart előadást és részt vesz egy, a Pécsi Tudományegyetem és a Ráday Könyvesház kerekasztal-beszélgetésén is.

Az idén az MTI is önálló standdal lesz jelen a könyvfesztiválon. A nemzeti hírügynökség a Jövő Háza galériáján mutatja be eddig megjelent kiadványait: a Kor-Képek sorozat köteteit, a Ki kicsodát, a Darvas Ivánról készült emlékkönyvet, valamint a Fotós Szem című, negyedévente megjelenő magazint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.