A 39 lépcső című darab egy mozgó rajzfilm?

Gálvölgyi és Szerednyei egy képregényben!

A 39 lépcső nem egy kocsma, és nem is tervrajz, hogy pontosan mit takar és kinek van hozzá köze, csak a történet végén tudjuk meg. A sztori pontosan egy évig játszódik és ott ér véget, ahol elkezdődik.

2009.03.17 20:00rtlbulvar.hu

Egy szürke téli estén, mi mást is csinálhatna az ember, mint unatkozik és várja, hogy végre történjen vele valami. Richard Hannay a 37 éves, londoni jól szituált agglegény is semmi másra nem vágyik, csak egy kis izgalomra, amit – hamarabb, mint gondolná – meg is kap. 

Egy este találkozik egy ellenállhatatlan szépségű nővel, és ettől a pillanattól kezdve vége az egyhangú létnek… A 39 lépcső bűnügyi komédia, ám ez a fura ellentét nem csak a műfaját, hanem az egész darabot meghatározza. 

Gyilkosság és nevetés, szerelem és utálat, üldözés és menekülés, fiatalok és öregek. Számos karakter, valamint életút, mindezt csupán négy személy testesíti meg. 

Pusztaszeri Kor
nél az egyetlen, aki ugyanazt a személyt játssza, az ő figurája viszi a történetet, és akikkel találkozik útközben, ők adják a bonyodalmat és a komikumot.

Tóth Enikő az egyetlen női szereplő, ő mindössze három – ám egymástól teljesen különböző – karakterben tűnik fel, az egyik jelenetben a végzet asszonya, a következőben kukoricát morzsoló ízes, skót tájszólással beszélő naiv fiatal. 

A színésznő szerencsésnek mondhatja magát, hisz van ideje átöltözni az egyes jelenetek között, míg a két igazi főszereplő ezt nem mondhatja el magáról. 

Gálvölgyi János és Szerednyei Béla összesen 26 különböző szerepben látható. És ugyanennyiszer át is öltöznek, hiszen nem csupán arról van szó, hogy öltönyüket pizsamára váltsák, a két férfi női karaktereket is megtestesít. Láthatjuk őket nyomozó rendőrként, jegyszedő- vagy takarító néniként, hotelszobát kínáló házaspárként és még sorolhatnánk a megannyi vicces öltözetet, sokszor szinte percek alatt a szemünk láttára változnak át, ami még inkább fokozza a humort. 

A komédia és krimi hangulatát különböző fény- és hangjátékok segítik, sokszor olyan mintha egy nagy képregény újságot lapozgatnánk, a néha trükkös felvételek pedig végképp elfeledtetik, hogy igazából meggyilkoltak valakit. A rendező persze a szabad asszociációkra is hagyatkozik, bízva abban, hogy a közönség értékeli az abszurd humort. 

Ennek köszönhetően olyan figurák is megelevenednek a szemünk előtt, akikre nem is számítanánk…

Kapcsolódó írások:

    Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

    Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.