Demonstráció

Klímaaktivisták most Monet egyik festményét öntötték le - videó

Az incidens két héttel azután történt, hogy ugyanennek a csoportnak a tagjai a Mona Lisát "támadták".

2024.02.11 07:45ma.hu

Egy klímaaktivista duo szombaton Claude Monet francia impresszionista festőművész egyik műalkotását öntötte le levessel.

Bementek a franciaországi Lyon városában található Szépművészeti Múzeumba, és Monet 1872-es "Tavasz" (más néven "Az olvasó") című festményét vették célba, amely egy fiatal nőt ábrázol, amint egy mezőn könyvet olvas.

A festményt üvegborítással védték - közölte a múzeum az X-en (korábban Twitter).

A leveses támadást a "Riposte Alimentaire" csoport hajtotta végre, amely az éghajlatváltozással és a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos fellépést szorgalmazza. "Ez a tavasz lesz az utolsó, ha nem reagálunk!" - skandálták az aktivisták. A francia média szerint mindkettőjüket elfogta a rendőrség.

A csoport alig két hete hasonló akciót hajtott végre, amikor a párizsi Louvre-ban Leonardo Mona Lisáját töklevessel dobálták meg.

Gregory Doucet, Lyon polgármestere az X-en közzétett bejegyzésében elítélte az aktivistákat a festmény megtámadásáért, de hozzátette, hogy aggodalmaik "jogosak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.