Gyász

A legnagyobb titokban hamvasztották el Milan Kundera cseh-francia írót

A lét elviselhetetlen könnyűsége című világhírű regény szerzője visszavonultan élt, temetést nem akart.

2023.07.20 18:33MTI

A legnagyobb titokban hamvasztották el szerdán a július 11-én 94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia írót - közölte a Gallimard könyvkiadó.

A lét elviselhetetlen könnyűsége című világhírű regény szerzője visszavonultan élt, temetést nem akart.

"Milan Kunderát ma elhamvasztották" egy meg nem nevezett helyen, "a szertartás szigorúan zárt körű volt" - írta közleményében Antoine Gallimard, a kiadó elnöke.

"Janáček szonátája kísérte utolsó útjára, a felvételen az író apja, Ludvik Kundera zongorázott" - tette hozzá Gallimard.

Leo± Janácek morva zeneszerző művét az író 1971-ben elhunyt édesapjának előadásában rögzítették, aki neves zongoraművész volt.

Milan Kundera 1929-ben a dél-morvaországi Brünnben született, és elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett nemzetközi hírnevet. Miután 1975-ben Franciaországba emigrált, megfosztották csehszlovák (cseh) állampolgárságától, csak 2019-ben kapta vissza.

Az író 2023. július 11-én hunyt el Párizsban, hosszú betegség után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.