Kultúra

Jászágó polgármestere kapja a Jászságért Díjat

Jászágó község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként.

2023.05.08 22:30MTI

Mozsár Lászlónénak, Jászágó polgármesterének ítélte a "A Jászságért" Alapítvány Kuratóriuma a Jászságért Díjat és az azzal járó egymillió forintot Jászágó község helyi értékeinek összegyűjtése, a jászsági hagyományok megőrzése érdekében végzett több évtizedes, sokoldalú, példaértékű tevékenysége elismeréseként - közölte a Jászok Egyesülete hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a harminckettedik alkalommal odaítélt díjra nyolc javaslat érkezett. Mozsár Lászlóné - született Paksi Mária - 1969-ben költözött Jászágóra. A helyi könyvtár, majd a művelődési otthon igazgatójaként dolgozott 2002-ig, amikor megválasztották Jászágó polgármesterének - olvasható a közleményben.

Mozsár Lászlóné megírta és 2019-ben közreadta Jászágó község történetét - írták.

Kiemelték: az egyedülálló helytörténeti gyűjtemény az őskortól napjainkig mutatja be a település történetét. A falubeliek által "Öregháznak" becézett tájház kétszáz éves épülete sikeres pályázatnak köszönhetően 2022-ben született újjá. Mozsár Lászlóné úttörő szerepet vállalt az egykori jászsági szüreti felvonulások újjáélesztésében, illetve állandó támogatója a lovas hagyományokat felelevenítő fogathajtó versenynek - szerepel a közleményben.

A településvezető munkásságát 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetéssel ismerték el.

Az idei Jászságért Díjat július 1-jén, az elszármazott és otthon élő jászok 27. világtalálkozóján, Jászdózsán adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.