Igazságtalanul támadta az iszlámot?

Hollywood bocsánatkérését követelik Iránban

ollywoodi delegáció érkezett a hétvégén Teheránba; a filmes küldöttséget, melynek tagjai között van Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia elnöke és Anette Bening színésznő is, vendégszeretetéről biztosította az iráni vezetés, ugyanakkor bocsánatkérésüket követeli az amerikai filmipar "irániak elleni igazságtalan támadásai" miatt.

2009.03.02 14:54MTI

A Ganis vezette filmes küldöttség hétvégén kezdődött szokatlan látogatása egyes vélemények szerint már az Egyesült Államok új iráni politikáját tükrözi. A januárban beiktatott Barack Obama elnök ugyanis szeretne ismét nyitni a közel-keleti ország felé, amellyel Amerika harminc éve, 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait.

Leslie Unger, a filmakadémia kommunikációs igazgatója azonban azt hangsúlyozta: "a küldöttség tagjai magánkezdeményezésre, mindennemű politikai célkitűzéstől mentesen utaztak Iránba, ahol szakmai kurzusokat és kreatív eszmecseréket tartanak".

Megerősítette, hogy az iráni filmszövetség által meghívott delegáció tagjai között van Sid Ganis, a filmakadémia elnöke, Frank Pierson korábbi elnök, Annette Bening színésznő és William Horberg producer.

"Az iráni embereket és forradalmunkat ismételten és igazságtalanul támadta Hollywood
" - idézte szombaton a helyi ISNA hírügynökség Javad Shamaghdarit, az iráni elnök művészeti tanácsadóját, aki többek között a 300 és a The Wrestler című filmekre utalt, amelyek vetítését egyébként nem is engedélyezték Iránban. A két éve készült 300 az ókori görög-perzsa háborúk, a thermopülai csata idején játszódik, és nagy felháborodást keltett Iránban, mert "vérszomjas" barbárokként ábrázolta perzsa őseiket.

A The Wrestler (A pankrátor) főhőse - akit az Oscar-díjra jelölt Mickey Rourke alakított - pedig azzal okozott felzúdulást, hogy egy jelenetben szétszaggatta az iráni zászlót. "Akkor fogunk hinni Obama politikai változtatásában, ha Hollywoodban is észrevesszük a változást, és amennyiben Hollywood ki akarja javítani az irániakkal és az iszlám kultúrával szembeni magatartását, akkor (illetékeseiknek) hivatalosan bocsánatot kell kérniük" - mondta Shamaghdari.

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy miközben a bocsánatkéréstől nem fognak eltekinteni, az irániak meleg vendégszeretetben részesítik az amerikai látogatókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.