Egyenlőség

Kanye West meggondolta magát a zsidókról

A rapper döntése azután született, hogy megnézte Jonah Hill előadását a 21 Jump Street-ben.

2023.03.26 10:01ma.hu

Kanye West amerikai rap-művész megnézte a 21 Jump Street című vígjátékot, amelynek főszereplője Jonah Hill színész, és ez megváltoztatta a zsidó emberekről alkotott nézeteit - írta szombaton az Instagramon. A zenész több antiszemitizmus-botrány középpontjában állt.

"Jonah Hillt nézve a 21 Jump Streetben újra megszerettem a zsidó embereket" - írta West. "Senkinek sem szabadna egy vagy két személy elleni haragját átváltoztatni több millió ártatlan ember elleni gyűlöletté" - részletezte, valószínűleg saját magára utalva a posztban, amely már 1,4 millió kedvelést kapott.

West a posztot azzal zárta, hogy köszönetet mondott Hillnek, és azt mondta, hogy szereti őt.

A rapper, aki jogilag 'Ye'-re változtatta a nevét, többszörös Grammy-díjas előadó és producer. Ye 2022 októberében azt posztolta a Twitteren, hogy "death con 3 On JEWISH PEOPLE", utalva ezzel az amerikai védelmi készültségi riasztórendszerre. A tweetet eltávolították, West fiókját pedig felfüggesztették. Decemberben West az Alex Jones által vezetett, ellentmondásos InfoWars podcast vendége volt. A műsor során a rapper kijelentette, hogy "jó dolgokat lát Hitlerben".

West Twitter-fiókját a platform új vezérigazgatója, Elon Musk novemberben állította vissza. Azonban már a következő hónapban a művész ismét kitiltva találta magát, miután egy horogkeresztet ábrázoló képet tweetelt a Dávid-csillag belsejében.

West antiszemita megjegyzései több márkával való együttműködésébe kerültek, mint például a Vogue, a Balenciaga és a Gap. A német Adidas sportcipőmárka bejelentette, hogy "felülvizsgálja" a Ye-vel kötött milliárd dolláros szerződését, ami hatással volt az előadó vagyonának nettó értékére, ami miatt elveszítette milliárdos státuszát.

Az Anti-Defamation League februárban közzétett egy jelentést, ebben legalább 30 antiszemita incidenst számoltak össze, amelyek közvetlenül Westhez és a hitéhez kapcsolódnak. A szervezet szerint ezek az esetek "bizonyítják Ye konspiratív, bigott szónoklatainak folyamatos befolyását".

A film, amely a jelek szerint 180 fokos fordulatot okozott a művész nézeteiben, a 21 Jump Street, egy 2012-es zsarus akció-vígjáték. Kereskedelmi és kritikai siker volt, humoráért dicsérték. A filmben Jonah Hill zsidó-amerikai komikus játszotta Morton Schmidt karakterét. Ő még nem mondott véleményt arról, hogy alakítása milyen mély hatást gyakorolt Westre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.