Kultúra

Koncertekkel, díjátadóval, tudományos előadással indul februárban a Cziffra Fesztivál

Zenei és irodalmi meglepetésekkel, érdekes beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval is készülnek a szervezők.

2022.12.29 04:30MTI

Párizs aranykorát és az 1950-es évek pesti kávéházi hangulatát is megidézi a 2023-as Cziffra György Fesztivál, amelynek eseményeire zenei és irodalmi meglepetésekkel, érdekes beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval is készülnek a szervezők.

Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án a Zeneakadémia nagytermében, ahol francia zeneszerzők művei hangzanak el, César Franck egyik legjelentősebb művével kiegészülve - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az esten a Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, valamint Sandro De Palma és a fesztiválalapító Balázs János zongoraművészek közreműködésével. A koncert első felében hetedik alkalommal átadják a Cziffra Fesztivál díjait több kategóriában, később pedig Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének tételei között Lackfi János költő olvassa fel ez alkalomra írt verseit.

Március 5-én a Magyar Zene Házában Freund Tamás agykutató és Balázs János zongoraművész közös előadásával folytatódik a fesztivál programja. A nemzetközileg is elismert tudós előadásából megismerheti a közönség a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság és a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel való nevelés milyen hatással van az emberek belső világának és a kreativitásnak a fejlesztésére. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal bemutat Freund Tamás. Az est végén meglepetésként egy kis is örömzenélésben is része lehet a közönségnek.

A MOMKult Színháztermében április 14-én a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és Zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét idézi meg.

Az év további programjairól a szervezők folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a fesztivál honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.