Gyász

Elhunyt A Guldenburgok öröksége sorozat sztárja

Christiane Hörbigert 84 éves korában érte a halál.

2022.11.30 18:57MTI

Nem sokkal 84. születésnapja után szerdán elhunyt Christiane Hörbiger osztrák-svájci színésznő, akit sok magyar néző A Guldenburgok öröksége című tévésorozatból ismert.

Christiane Hörbiger 1938-ban Bécsben született, szülei is ismert színészek voltak: a magyar származású Attila Hörbiger és Paula Wessely.

Christiane Hörbiger hét évtizedes színészi pályafutása alatt az osztrák közönség egyik kedvenc színésznője lett. Ich bin der Weiße Clown (A fehér bohóc vagyok) című önéletrajzában ugyanakkor őszintén beszélt nehéz gyerekkoráról, és felidézte, hogy a második világháború végén Tirolba kellett menekülniük. Szülei kérésére először cukrásznak tanult, csak 1955-ben döntött a színészi pálya mellett.

1959-ben a Burgtheaterben debütált a színpadon. 1967-től a zürichi Schauspielhaus társulatában játszott.

Nemzetközi ismertséget az 1980-as években A Guldenburgok öröksége című tévésorozat hozott számára, de szerepelt a Rex felügyelő és a Derrick című sorozatokban is.

Christiane Hörbiger pályafutása alatt mintegy 130 filmben és televíziós produkcióban szerepelt. Számos díjjal ismerték el alakításait. Többek között 2004-ben elnyerte a Bajor Televíziós Életműdíjat, megkapta az Adolf Grimme-díjat, 2018-ban pedig Arany Kamera-díjjal tüntették ki.

"Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színésznőjét veszítette el az ország" - méltatta Alexander Van der Bellen oszták szövetségi elnök. Werner Kogler kulturális miniszter pedig azt írta a Twitteren:

"Christiane Hörbiger csodálatos, nagyszerű színésznő volt. A színpadon és a filmvásznon egyaránt inspirált, és ezért sokan csodálták és szerették."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.