Elkeltek a kopasz aranyszobrok!

Sztárparádé, képek, videó! Heath Ledger posztumusz Oscart kapott, tarolt a Gettómilliomos

Heath Ledger, a posztumusz Oscar-díjra jelölt ausztrál színész családja és a tíz Oscarra nevezett Gettómilliomos című film indiai gyermeksztárjai is részt vesznek az Amerikai Filmakadémia vasárnapi díjkiosztó gálaestjén.

Lesse meg Ön is az örömködő sztárokat! képgaléria

2009.02.23 10:00MTI / fotó: sky.com

Legjobb női mellékszerelő: Penélope Cruz

Penélope Cruz spanyol színésznő nyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vasárnap este Los Angelesben. Cruz a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért kapta az elismerést.

A 34 éves Penélope Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor. Angolul és spanyolul mondott beszédében Woody Allen mellett az "összes spanyol színésznek" is megköszönte az aranyszobrocskát a Kodak Színházban rendezett gálán.

Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger

Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovagban nyújtott alakításáért.

Ledger - aki a legbiztosabb befutók egyike volt vasárnap este a Los Angeles-i Kodak Színházban rendezett 81. Oscar-gálán - a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát.

Korábban Peter Finch nyerte el halála után a legjobb férfi színésznek járó elismerést az 1976-os Network (Hálózat) című filmben nyújtott teljesítményéért. Heath Ledger az Arany Glóbuszt és a brit BAFTA-díjat is megkapta Joker szerepéért a Batman-filmben.

Az Oscart szülei és nővére vették át.

Legjobb idegen nyelvű film: Okuribito

A japán Okuribito (Departures) című alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a vasárnap esti gálán Los Angelesben.

Az elismerés történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert. A Takita Jodzsiro által rendezett Okuribito - amely egy állását vesztő csellista történetéről szól - a montreali nemzetközi filmfesztivál fődíjasa volt.

Legjobb női alakítás: Kate Winslet

Kate Winslet nyerte el a legjobb női alakítás Oscar-díját vasárnap este Los Angelesben a 81. Oscar-gálán. A brit színésznő - akinek ez volt a hatodik jelölése - A felolvasó című filmben nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett a kezébe.

A Titanic egykori sztárja az aranyszobrocska átvételekor elmondta: már nyolcévesen, a tükör előtt egy samponos flakonnal a kezében készült erre a beszédre.

A 33 éves kétgyermekes színésznő egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet a pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet.

legjobb férfi alakítás: Sean Penn

Sean Penn amerikai színész kapta a legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat vasárnap este a hollywoodi Kodak Színházban rendezett díjkiosztón. Penn - akinek ez volt az ötödik jelölése, és eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért - a Milk című filmben Harvey Milk melegjogi aktivista szerepét alakítja.

"Nem számítottam erre" - vallotta be elfúló hangon az Oscar-szobrocska átvételekor. A 48 éves Penn a legjobb színész Oscarjára esélyesnek tartott vetélytársát, Mickey Rourke-ot, a The Wrestler (A pankrátor) című film főszereplőjét "testvérének, visszatérőnek" nevezte beszédében.

Legjobb rendező: Danny Boyle (Gettó milliomos)

Danny Boyle, a Gettó milliomos című film brit rendezője kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját vasárnap este a Kodak Színházban.

Az összesen tíz jelölést kapott film egy indiai fiatalemberről, az ottani Legyen Ön is Milliomos vetélkedő győzteséről szól: egy árva utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, amikor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat. Danny Boyle - akinek ez volt az első Oscar-jelölése - korábban ugyanezért a rendezésért megkapta a brit BAFTA-díjat és az Arany Glóbuszt is.

Legjobb film: Gettó milliomos

A Gettó milliomos című dráma kapta meg a legjobb film Oscar-díját vasárnap este Los Angelesben a 81. Oscar-gálán. Az alkotás egy indiai fiatalemberről szól, egy utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, de ekkor csalással vádolják meg, és ezért elmeséli élete történetét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat.

A 14 millió dolláros költségvetésű film elnyerte az Arany Glóbusz-díjat is. A hollywoodi díjkiosztó gáláról a rendező, Danny Boyle is hazavihette az Oscar-szobrocskát, és ez a film kapta meg egyebek között a legjobb adaptált forgatókönyv, operatőr, filmzene és betétdal díját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.