Kultúra

Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg egy új falfestményen Budapesten

A nagyméretű falfestményt a szomszédos telken található Molnár János barlang inspirálta.

2022.07.30 00:30MTI
MTI/Lakatos Péter

Háromszáz négyzetméteres víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán Budapesten; a nagyméretű falfestményt a szomszédos telken található Molnár János barlang inspirálta - tájékoztatta a Színes Város Csoport az MTI-t pénteken.

Az új falfestmény a fokozottan védett Molnár János barlang vizuális elemeiből építkezik, és annak rejtőzködő természeti kincseit és víz alatti fantáziavilágát jeleníti meg - olvasható a közleményben.

Mint írják, a munkálatok öt héten keresztül tartottak, ezalatt 330 liter festéket használtak fel a Színes Város Csoport művészei és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói. A tervezőcsapat tagja volt Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória és Szabó Marci.

A Molnár János barlang a II. kerületben, a Budai-hegységben, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található. Magyarország víz alatt lévő legnagyobb barlangja, valamint a Budai-hegység és a főváros egyetlen, jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja.

A közleményben felidézik, hogy a MOME és a Színes Város Csoport 2018-ban indított együttműködésében először a Bertalan Lajos u. 16. szám alatt jött létre a Kócsag című falfestmény.

Idén a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiuma támogatta a MOME Média Intézetének kurzusát, amelyen 22 hallgató és 3 oktató vett részt. A Frankel Leó úti épületet a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, amelynek célja egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt.

A kiválasztott épületre több vizuális projektterv készült, ezeket szakmai zsűri bírálta el: Budapest Főváros Kormányhivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának szakemberei, a kerület főépítésze, valamint a MOME tanárai - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.