Kultúra

I. Ferenc József és Sissi személyes tárgyait árverezték el Bécsben

Az árverés egyik fénypontja a császár személyes úti teáskészlete volt, amely 46 080 euróért talált gazdára.

2022.06.16 02:30MTI

I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király és felesége, Wittelsbach Erzsébet (Sissi) személyes tárgyait árverezték el kedden Bécsben, az aukciósház szerint a várakozásokat jóval felülmúló áron.

Az árverés egyik fénypontja a császár személyes úti teáskészlete volt, amely 46 080 euróért talált gazdára. Az uralkodó finom kidolgozású személyes viaszpecsétnyomója a császári címerrel 21 760 euróért került egy osztrák online licitálóhoz.

A Hubertus-órát a schönbrunni kastélyban lévő dolgozószobából 25 600 euróért adták el a Dorotheum árverésén. Egy jellegzetes olvasószemüveg a császár utolsó éveiből 12 160 euróért, egy rózsafüzér a császár halottasszobájából 14 801 euróért kelt el.

Nagy volt az érdeklődés a későbbi császárné kevés fennmaradt gyerekkori ruhái egyike, egy belehímzett E-betűvel és bajor koronával díszített selyemruha iránt, amely 28 160 eurót ért el. Egy selyemövért 16 640 eurót fizettek. Egy aranykereszt, amelyet Rudolf trónörökös Erzsinek becézett lánya, Erzsébet Mária főhercegnő ajándékozott a nagymamájának, 19 200 euróért talált vevőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.