Kultúra

Megtámadták a Mona Lisa festményt a párizsi Louvre-ban - videó

Leonardo da Vinci remekművét vette célba egy kerekesszékes idős nőnek álcázott férfi.

2022.05.30 14:02ma.hu

Egy idős nőnek álcázott férfi támadta meg vasárnap a párizsi Louvre ikonikus Mona Lisa festményét.

A múzeum műkedvelői sokkot kaptak, miután egy idősnek tűnő nő hirtelen kiugrott egy kerekesszékből, Leonardo da Vinci remekművéhez rohant, és tortakrémet kent rá.

Az elkövetőt, akiről kiderült, hogy egy parókás fiatalember, a biztonságiak gyorsan őrizetbe vették.

Miközben az őrök kikísérték a teremből, franciául azt kiabálta: "Gondolj a Földre. A művészek gondoljanak a Földre. Minden művész a Földre gondoljon. Ezért tettem ezt."

A Mona Lisa portré, amelyet da Vinci 1503 és 1519 között készített, a látszólagos ökológiai tiltakozás során nem volt valódi veszélyben, mert vastag golyóálló üveg védi.

A paravánt egy 1956-os incidens után szerelték fel, amikor a műalkotás alsó részét súlyosan megrongálta egy vandál, aki savval leöntötte a festményt.

A múzeum munkatársai gyorsan eltávolították a tortakrémet a védőüvegről, és a Louvre-ban újraindult a normális működés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.