Kultúra

Négyszázezer euróért árvereztek el egy ritka, 400 éves aranyérmét

Az érme Krisztián hercegről emlékezik meg, aki 1599-től Minden püspöke lett, majd 1611-től, testvére halála után Lüneburg hercege.

2022.01.28 00:30MTI

Ritka, történelmi jelentőségű aranyérmét árverezett el szerdán az érmékre szakosodott, osnabrücki Künker aukciósház: a németországi Mindenből származó 20 dukát névértékű pénzt a harmincéves háború (1618-1648) idejében használták.

Az aukciósház csütörtöki közlése szerint az érme 400 ezer eurót (143 millió forintot) ért új tulajdonosának.

Az érme Krisztián hercegről emlékezik meg, aki 1599-től Minden püspöke lett, majd 1611-től, testvére halála után Lüneburg hercege. A pápa azonban nem ismerte el a protestáns herceget püspökként.

A harmincéves háborúban Mindent elfoglalta a katolikus Tilly hadvezér.

A háborút lezáró vesztfáliai béke osnabrücki és münsteri szerződései Mindent világi fejedelemségként Brandenburg-Poroszországhoz csatolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.