Kultúra

Az építészet, a formatervezés és a kulturális örökség kategóriájában várják az alkotásokat 9. Savaria Filmszemlére

Rövid és egészestés dokumentumfilmeket, valamint kisjátékfilmeket is várnak.

2022.01.13 01:30MTI

Az építészet, a formatervezés és a kulturális örökség kategóriájában nevezhetnek filmjeikkel a 2022. május 11-13. között Szombathelyen kilencedik alkalommal megrendezendő Savaria Filmszemlére az alkotók - közölte az MTI-vel szerdán a filmszemlét meghirdető Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.

Lovass Tibor elmondta: rövid és egészestés dokumentumfilmeket, valamint kisjátékfilmeket is várnak a Kárpát-medence területéről, a szemlére nevezett filmalkotások lehetnek a kiírt témakörökhöz köthető kiemelkedő személyiségről szóló portrék, de bemutathatnak közösségeket, irányzatokat vagy akár tájegységeket is.

Fontos szempont, hogy az érték- és hagyományőrzés mellett a jelenleg is zajló kulturális és művészeti változások, irányzatok is helyet kapjanak a szemlén - emelte ki.

Hozzáfűzte: külön kategóriában értékeli a zsűri a diákfilmeket, a felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit.

A filmszemlére nevezni a www.savariafilmszemle.hu oldalon található pályázati űrlap kitöltésével és a nevezni kívánt alkotások beküldésével lehet február 28-a éjfélig.

Lovass Tibor szólt arról is, hogy a Savaria Filmszemle kísérő rendezvényeként szakmai konferenciát és díjátadó gálát is rendeznek; a zsűri által kiválasztott versenyfilmeket pedig idén először a szemle napjaiban a belváros kávézóiban is levetítik, ahol az alkotókkal személyesen is találkozhatnak a vendégek. A versenyfilmek ingyenes vetítésének, valamint filmszemlét záró díjátadó gálának az AGORA Savaria Filmszínház ad otthont.

A Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke kitért arra is, hogy terveik szerint idén filmszakmai továbbképzésekkel, szakkörökkel, valamint a filmszemle során nevezett filmek "tájoltatásával", filmklubok szervezésével, illetve a kisebb vasi filmszemlék támogatásával kívánják bővíteni tevékenységüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.