Kultúra

Rendezvénysorozat a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő tiszteletére

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják.

2022.01.04 01:30MTI

A 100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő emlékére indított centenáriumi sorozattal, valamint az Irodalmi Karaván című irodalmi roadshow-val ünnepel 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják. A 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító Pilinszky100 centenáriumi sorozat 2022-ben Nemes Nagy Ágnes centenáriummal folytatódik - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A rendezvénysorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében valósul meg Viszonylagos öröklét - Nemes Nagy Ágnes100 címmel. Az 1922. január 3-án született költő a 20. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja.

A programok között irodalmi utazások, séták, estek és diákokat megszólító programok is szerepelnek a MOM Kulturális Központtal partnerségben.

Emellett elindul az Irodalmi Karaván elnevezésű rendezvénysorozat is, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, határok nélkül bemutatni a kortárs szerzőket.

Az irodalmi roadshow a magyar nyelv és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva Magyarországon belül és az országhatáron túl utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. Az Irodalmi Karaván első utazása január 25. és 28. között lesz Székelyföldön a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Az útiterv szerint Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és szalonestek megrendezésével készülnek a szervezők. Az utazáson kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

A programokkal kapcsolatos további részleteket január első napjaira ígérnek a szervezők a www.facebook.com/jairodalmiszalon és a www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.