Kultúra

Negyvenmilliárd forintos rekordadományt kapott a New York-i Metropolitan Múzeum

A pénzből megvalósítják a múzeum több mint egy évtizede dédelgetett álmát, a modern és a kortárs művészetnek szentelt kiállítóttermek bővítését és komplett felújítását.

2021.12.02 00:30MTI

Története legnagyobb, 125 millió dolláros (40 milliárd forint) adományát kapta a New York-i Metropolitan Museum egy kínai származású amerikai házaspártól.

A pénzből megvalósítják a múzeum több mint egy évtizede dédelgetett álmát, a modern és a kortárs művészetnek szentelt kiállítóttermek bővítését és komplett felújítását - jelentette be kedden a világhírű intézmény.

Oscar Tang befektető és felesége, Agnes Hsu-Tang adománya a legnagyobb a múzeum 150 éves történetében - közölte az igazgató, az osztrák Max Hollein.

"A kiállítótermek átalakítása lehetővé teszi a múzeum számára, hogy globális, mindent átfogó, bátor és meglepő perspektívából mutassa be a 20. és a 21. század művészetét" - mondta a direktor. Az új kiállítótermek a Tang-házaspár nevét fogják viselni.

Tang 1948-ban, 11 évesen menekült el Kínából a kommunisták elől és talált menedéket az Egyesült Államokban, ahol a Yale és a Harvard egyetemen végzett tanulmányai után a pénzügyi szektorban csinált karriert.

A 83 éves üzletember már harminc éve finanszíroz kiállításokat, beszerzéseket és felújításokat a múzeumban, ő az igazgatótanács első ázsiai származású tagja. Régész és művészettörténész felesége, a 16. századi Ming-dinasztia leszármazottja Barack Obama volt amerikai elnök és az UNESCO kulturális tanácsadója volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.