Programajánló

Öreg-tavi halászfesztivál Tatán

A rendezvény szabadtéri kiegészítő programokat is kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével.

2021.10.16 01:30MTI

Húzóhálós lehalászással kezdődik Tatán szombaton reggel a kétnapos Öreg-tavi halászfesztivál, majd a rendezvény szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével - közölték a szervezők az MTI-vel.

A reggeli látványos halászaton a tóból várhatóan 2-3 tonna halat emelnek ki, melyből utána halvásárt rendeznek a helyszínen, illetve a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

A családoknak mindkét napon délelőtt és délután is kínálnak zenés előadásokat, gyermekprogramokat, bábszínházat, illetve bűvészműsort. A részletes program a tatainagyhalaszat.hu oldalon található meg.

A fesztivál látogatói ingyenesen tekinthetik meg a Tatai Vár összes kiállítását és kedvezményesen válthatnak belépőjegyet az újjászületett Esterházy-kastélyba. A rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre, a hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.