Kultúra

Reneszánsz kori utazóládával gazdagodott a gyulai vár kiállítása

A több száz éves, különleges és értékes reneszánsz kori utazóláda az 1600-as években készült valószínűleg Németországban.

2021.09.16 01:30MTI

Egykor Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró tulajdonában lévő, reneszánsz kori utazóládával gazdagodott a gyulai vár kiállítása szerdán.

A több száz éves, különleges és értékes reneszánsz kori utazóláda az 1600-as években készült valószínűleg Németországban. Az író, drámaíró, műfordító, a magyarság múltját kutató Hubay Miklós (1918-2011) vásárolta meg abban a hiszemben, hogy Oláh György egykori utazóládája került a birtokába. Utólag tudta meg, hogy tévedett - mondta Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Múzeum munkatársa.

Végrendeletében a művész meghagyta, hogy műtárgyait minél szélesebb körben ismertessék meg az emberekkel. Halála után a ládát a Hubay Miklós Elveszett Paradicsom Alapítvány a Petőfi Irodalmi Múzeumba helyezte el letétbe, ahol restaurálták.

Az alapítvány kérte fel a gyulai várat, hogy mutassák be az intarziás, komoly zárszerkezettel és több titkos rekesszel rendelkező, mintegy 170 centiméter hosszú, 70 centiméter magas ládát. Az évente több mint százezer látogatót fogadó kiállítóhely örömmel fogadta a felajánlást - közölte Fábián Tamás, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

A ládát a várúri fogadószobába, Nadányi Miklós várkapitány, a Békés megyei Körösladány megalapítója portréját ábrázoló festmény alá helyezték el.

Hubay Miklós Nagyváradon született, középiskolába Gyulán járt, a Várszínházban egykor több drámáját is bemutatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.