Kultúra

Modern balettest látható az Eiffel Műhelyházban

Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes és felszabadult, mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott Sad Case című darabja.

2021.09.13 22:30MTI

Sol León és Paul Lightfoot Sad Case című alkotása mellett Alexander Ekman Cacti és Lukács András Örvény című egyfelvonásosai láthatók a Magyar Nemzeti Balett Új(ra) lendületben című modern balettestjén szeptember 17-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában Budapesten.

Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes és felszabadult, mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott Sad Case című darabja. A mexikói mambóra készült előadásban három férfi és két nő markánsan eltérő karaktereket testesít meg. Sol León és Paul Lightfoot, akik most először dolgoznak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel, személyesen tanították be koreográfiájukat az együttesnek Menghan Lou balettmester segítségével - közölte a dalszínház az MTI-vel.

Az est első kétharmadában a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárjának két hasonlóan izgalmas produkciója tér vissza, köztük Alexander Ekman egyik híres darabja, a Cacti, amiben az alkotó (ön)ironikus módon emlékezik meg a kortárs táncműveknek a nézők számára olykor félreérthető vagy értelmezhetetlen jellegéről.

Szintén látható az esten Lukács András, a Magyar Nemzeti Balett és a Bécsi Állami Operaház korábbi vezető táncosának és alkotójának, a Győri Balett művészeti vezetőjének 2011-es munkája, az Örvény, amit Stephen Daldry Az órák című filmje és Philip Glass ehhez komponált muzsikája ihletett.

Az Új(ra) lendületben, a Magyar Nemzeti Balett modern estje az évadban hat alkalommal látható az Eiffel Műhelyházban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.