Fejlesztés

Makovecz-harangház épül Kaposváron

A város a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik.

2020.11.25 08:45MTI

Kaposváron épül fel Makovecz Imre (1935-2011), a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza 2022 tavaszára - mondta a város.

Szita Károly Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével és Csernyus Lőrinc építésszel, egykori Makovecz-tanítvánnyal folytatott megbeszélését követően közölte: Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik. Hozzátette, az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósításához, az épület helyét még keresik.

Kaposváron már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete - mutatott rá. Megjegyezte, egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.

Csernyus Lőrinc arról szólt, hogy Makovecz Imre a harangházat az egy speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett. Felmerült, a pavilonba a család harangjai kerülnek.

Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a tervek készen vannak ugyan, de azokat aktualizálni szükséges, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek.

Makovecz Pál kitért arra, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet.

A kuratóriumi elnök az MTI kérdésére kiemelte, hogy a Jeney-Oborzil család által szabadalmaztatott alumíniumharangok előnye a jó hangolhatóság, valamint a bronzharangoknál lényegesen kisebb a súlyuk.

Makovecz Pál emlékeztetett, az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása.

A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben, büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértünk - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra.

A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését.

A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet - fogalmazott Makovecz Pál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.