Kultúra

Herendi porcelánnal burkolt kávéfőző kerül a pécsi múzeumba

Összesen tíz ilyen készült.

2020.11.21 08:41MTI

Egy ritkaságnak számító, herendi porcelánnal burkolt kávéfőző kerül a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) gyűjteményébe - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

Mint azt a JPM közleményében írták, összesen tíz készült a Herendi Porcelánmanufaktúra Viktória-mintával festett, az 1958-as brüsszeli világkiállításon bemutatott, majd több budapesti és vidéki vendéglátóhelyre került kávéfőző-burkolatából.

A múzeum részére egy névtelenséget kérő adományozó biztosította azt a burkolatot, amely korábban Pécs nagy múltú cukrászdája, a Caflisch Cukrászda berendezését képezte annak államosítást követő időszakában, amikor nevét is megváltoztatták Éva Cukrászdára.

A jelenleg darabjaira szedett, szennyezett, korábban már ragasztott műtárgy részletes állapotfelméréséhez, szakvélemény elkészítéséhez és a tárgy helyreállításához szakrestaurátort vonnak be, majd a tervek szerint a jövőben a nagyközönségnek is bemutatják - közölte a JPM.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.