Kultúra

Gábor Jenő festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pécsen

A kiállítás a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát muatatja be.

2020.10.04 00:30MTI

Gábor Jenő (1893-1968) festőművész párizsi utazásáról szóló naplójának szövege és a festményei láthatók azon a kiállításon, amely október 9-től látogatható a pécsi Modern Magyar Képtárban - közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

A JPM és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, valamint magánkollekciókból származó - a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát bemutató - alkotások a közlemény szerint sajátos módon illusztrálják Gábor Jenő (1893-1968) naplójának szövegét. Mint írták, a kiállítás arra is rávilágít, hogy az utazás mint a hagyományos festői életrajzok momentuma a 20. században már nem csupán az egységes akadémikus ábrázolási technika meghatározó távoli, egzotikus témák keresését jelentette, hanem újabb ábrázolási módszerek, stílusirányzatok megismerését is.

A kommünikében felidézték: Gábor Jenő Párizsban együtt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire és a mindezeket megjelenítő modern képzőművészeti törekvésekre.

A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látja az érdeklődő a várost: a jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand éppúgy része ennek a tekintetnek, ahogy az opera nézőtere vagy - legfőbb témaként - a mulatók és szórakozóhelyek világa - írták a közleményben.

A JPM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás telefonos bejelentkezést követően tekinthető meg október 9. és jövő év március vége között.

A tárlatról további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.