Henriket csak hatodik felesége élte túl

Január 25-én történt: VIII. Henrik titokban feleségül vette szeretőjét

1533 Január 25. -én, 476 év VIII. Henrik angol király, mielőtt első házasságát érvénytelenítették volna, titokban feleségül vette Boleyn Annát.

2009.01.25 10:07ezenanapon

VIII. Henrik 1526-ban válópert indított Rómában első felesége, Aragóniai Katalin ellen, ami végül a pápasággal való szakításhoz és az anglikán egyház megalapításához vezetett. 1533. májusában a pápa hozzájárulása nélkül érvénytelenítették a házasságot, de VIII. Henrik már januárban feleségül vette szeretőjét, Boleyn Annát. A továbbiakban még négyszer nősült meg a trónutódlás kérdése és politikai megfonolások miatt.

Boleyn Annát összeesküvés vádjával, ötödik feleségét, Catherine Howardot nem bizonyítható házasságtörésért kivégeztette. Negyedik felesége, Anna von Kleve bájnélkülisége és hiányos műveltsége miatt csak hat hónapig felelt meg a királynak. VIII. Henriket egyedül Catherine Parr, a hatodik feleség élte túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.