Járvány

A koronavírus miatt elmaradnak a Magyar Állami Operaház előadásai

A vírus immár az énekes szólistákat is elérte.

2020.09.17 11:51MTI

Csütörtöktől elmaradnak a koronavírus-járvány miatt a Magyar Állami Operaház előadásai előreláthatólag október 17-ig, kivéve a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest - tájékoztatta a dalszínház csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Állami Operaház október 1-ig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggeszt, ennek eredményeképp pedig meghirdetett előadásaik döntő többsége október 17-ig elmarad.

Mint írják, a döntés azután vált szükségessé, hogy a lehetséges maximális egészségügyi óvintézkedések ellenére az elmúlt napokban az intézmény csoportos művészeti tárai közül az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban viszont sorozatos megbetegedések tapasztalhatók és a vírus immár az énekes szólistákat is elérte.

Az Opera törölt előadásai alól kivétel képez a szombatra meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, amelyek csekély előadói apparátusa - zenekar helyett zongora, énekkari közreműködés nélkül - lehetővé teszi a produkciók megtartását és streamelését is.

A beutazási korlátozások miatt ugyancsak meghiúsul a Szentpétervári Opera október elejére tervezett két vendégelőadása, a Faust és a Gyöngyhalászok is.

Az esetleges újraindulásról a szeptember végi pandémiás helyzet értékelésének függvényében külön tájékoztatást adnak legkésőbb október elsején, a zene világnapján - olvasható a közleményben.

Az Opera a leállás idejére hétvégenként Maszkabál címmel ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket sugároz közösségi oldalán az Eiffel Műhelyházból, a programsorozat indulásáról, előadóiról és a további részletekről hamarosan bővebb felvilágosítást adnak. Az elmaradó előadások jegyeinek becserélésével vagy visszaváltásával kapcsolatban hamarosan újabb közleményt tesznek közzé honlapjukon.

Közölték még, hogy az Országos Mentőszolgálattal történő egyeztetés révén a következő nehéz időszakban az Opera művészei és munkatársai láthatják el a Közép-Magyarországi Régió hatósági tesztműveleteinek adminisztratív feladatait, segíthetik operátorként és adatrögzítőként az egészségügyi szakszemélyzet munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.