Kultúra

Alkalmatlanságra hivatkozva bocsátották el a Grammy-akadémia első női elnökét

Deborah Dugant korábban megkérdőjelezte a Garmmy-díjat odaítélő akadémia jelölési gyakorlatát és fellépett a zenei életben tapasztalt szexuális zaklatások és mérgező kultúra ellen.

2020.03.03 12:18MTI

Alkalmatlanságra és helytelen vezetői viselkedésre hivatkozva hétfőn elbocsátották az amerikai lemezakadémia első női elnökét, Deborah Dugant, aki megkérdőjelezte a Garmmy-díjat odaítélő akadémia jelölési gyakorlatát és fellépett a zenei életben tapasztalt szexuális zaklatások és mérgező kultúra ellen.

A lemezakadémia igazgatótanácsának döntésében "két alapos és független vizsgálat" eredményére hivatkozott az elbocsátással kapcsolatban. Mint írták: igazolódott, hogy Dugan vezetői hibákat követett el és kudarcot vallott, ugyanakkor konkrét magyarázattal nem szolgáltak.

Dugan január óta kényszerszabadságon volt az után, hogy a Grammy-díjátadó előtt a lemezakadémia egy régi alkalmazottja helytelen viselkedéssel vádolta meg.

A lemezakadémia szerint ez a vád csak egy volt a sok közül, ami a későbbi vizsgálat során felmerült a volt elnökkel kapcsolatban.

Dugan kinevezése után erőteljes beavatkozást igért a szerinte nőkkel szemben diszkriminatív, általa "fiúklubnak" nevezett lemezakadémián. Számos példát hozott fel a szervezet helytelen működésével kapcsolatban, és egy alkalommal szexuális zaklatással vádolta meg a lemezakadémia vezető jogászát, amiről bejelentést is tett az egyenlő bánásmód hatóságnál.

Dugan hangsúlyozta, hogy a lemezakadémia említett vizsgálataiban sem a meghallgatása, sem az összeegyeztethetetlenséggel és szavazási szabálytalanságokkal kapcsolatos felvetései nem szerepeltek.

Közleményében úgy fogalmazott: a lemezakadémia működését ismerve nincs meglepve a fejleményen. Utalt arra, hogy tovább küzd majd a szervezet korrupciója ellen, a Grammy-szavazási eljárás megreformálásáért és a diszkriminatív szervezet elszámoltathatóságáért.

Dugan csupán öt hónapig töltötte be a lemezakadémia vezetői posztját januári eltávolítása előtt. A lemezakadémia még az ő elnöksége alatt jelentette be, hogy 2025-ig meg akarja duplázni női tagjainak számát 2500 további női tag felvételével.

A szervezet nevében hétfőn az ügyvezető Harvey Mason Jr. bejelentette, hogy új elnököt keresnek Dugan helyére.

Dugan ügyvédjei hétfőn úgy értékelték: a lemezakadémia lépése azt jelzi, hogy a szervezet nem hagy fel a nőgyűlölő, diszkriminatív, szexuális zaklatást, korrupciót és összeegyeztethetetlenséget eltűrő gyakorlatával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.