Grétsy Tanár úr - a régiek közül ki ne ismerné?

Emlékszik még Grétsy Lászlóra? Három napja volt 88 éves!

Ő volt az Álljunk meg egy szóra egyik műsorvezetője - nyelvész, főiskolai tanár, ember, aki csodálatosan műveli, beszéli a magyar nyelvet.

2020.02.16 18:10ma.hu
Fotó: Fortepan.hu/Szalay Zoltán

Grétsy tanár úr budapesti születésű, 1932. február 13-án született - és még a mai napig aktív, dolgozik, ír - írta róla a Retroanzix blog.

A pesterzsébeti Kossuth Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar-történelem szakát.
Aztán 1960-ban már a nyelvtudományok kandidátusa lett. (első tudományos fokozat)

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének munkatársa volt, majd főmunkatárs lett. 1971-ben már a magyar nyelvvel foglalkozó osztály vezetője lett.

1987-ben váltott, és az ELTE Tanárképző Főiskoláján lett tanszékvezető főiskolai tanár.

Volt az Anyanyelvápolók Szövetségének is a főtitkára, elnöke is. 
Írt a Magyar Nyelvőrbe, az Édes Anyanyelvünk felelős szerkesztője volt, de dolgozott az Élet és Tudománynak, és a Szabad Földnek is.

Vágó Istvánnal vezette az Álljunk meg egy szóra c. műsort, amely a helyes szóhasználattal, hibás megfogalmazások pellengérre állításával foglalkozott.

Kész kis nyelvészek lettünk akkoriban általa.

Felesége már nem él, 15 évvel ezelőtt vesztette el, négy  gyermekük született, fia 8 évvel ezelőtt hunyt el. Így egyedül él, három lánya és tizenkét unokája látogatja. Immár két dédunokája is született.

Ő  is az a fajta tévés személyiség, aki tudásával, magával ragadó egyéniségével  örökre beírta magát a magyar televíziózás történetébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.