Gyász

Elhunyt Joseph Shabalala, a zulu zene kiemelkedő alakja

A világhírű dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo kóruscsapat alapítója 78 évesen hunyt el egy pretoriai kórházban.

2020.02.12 11:58MTI

Elhunyt Joseph Shabalala, a hagyományos zulu zene kiemelkedő alakja. A világhírű dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo kóruscsapat alapítója 78 évesen hunyt el egy pretoriai kórházban.

Az 1960-ban alakult Ladysmith Black Mambazo családi együttes, amely a bennszülött zulu dalokat és táncokat vegyíti az isicathamiyával, a dél-afrikai a cappella hagyománnyal, amelyet gyakran lágy, kavargó stílusú tánc kísér - írta a BBC.

Joseph Shabalala 1941-ben született. Édesapja halála után, 12 évesen a család megélhetése érdekében ott kellett hagynia az iskolát, és előbb egy családi farmon, majd egy gyárban dolgozott. Szabadidejében egy Blacks nevű csapattal énekelt, és erre egyre többen felfigyeltek.

A Ladysmith Black Mambazo nevében Ladysmith a szülővárosra, a Black a dél-afrikai farmok fekete ökrére utal, a Mambazo pedig zulu nyelven baltát jelent. A csapat az apartheid rendszerben csak 1970-ben készíthetett rádiófelvételt, ez azonban lemezszerződést eredményezett: az 1973-ban megjelent Amabutho című album Afrika első aranylemeze lett.

Shabalala vezetésével az együttes ötször kapott Grammy-díjat. A csapat közreműködött Paul Simon Graceland című 1986-os albumán és fontos inspirációja volt a világzenei mozgalom elindulásának. Shabalala Paul Simonnal közösen írta a Homeless című dalt a Graceland című lemezre: a szám egy tradicionális zulu esküvői dal dallamán alapul. A Ladysmith Black Mambazo együtt is turnézott Paul Simonnal, aki cserébe a zenekar három albumának producere volt. Felléptek Nelson Mandela Nobel-díjának átadásán és a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság megnyitóján is.

Joseph Shabalala 2014-ben visszavonult az aktív énekléstől, kóruszenét tanított, a csapatot pedig négy fia és egyik unokája vitte tovább. A zenekar 2018-ban Magyarországon is fellépett, a Budapest Ritmo fesztivál keretében az Akvárium Klubban. Az alapító halála kapcsán a dél-afrikai kormány Twitter-üzenetben fejezte ki tiszteletét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.