Kultúra

Az Oscar-akadémia tagságának 39 százaléka már nem amerikai

A filmakadémia legutóbbi bővítésekor, tavaly júliusban 842 újonnan meghívott tag került a testületbe.

2020.02.07 00:30MTI

Az idei Oscar-verseny egyik nagy favoritja egy dél-koreai film, Bong Dzsun Ho Élősködők című társadalmi drámája, amely nemcsak globális kasszasikerré vált, de hat Oscar-jelölést is kapott, köztük a legjobb film és a rendező díjára is esélyes. A The Hollywood Reporter ennek hátterével kapcsolatban számolt be arról, hogy az amerikai filmakadémia tagságának 39 százaléka már nem amerikai.

Bong és a világszerte több mint 190 millió dolláros (58 milliárd forintos) jegybevételt elérő Élősködők című filmjének sztárja, Szong Kang Ho 2015 óta tagja az amerikai filmakadémiának.

A testület vezetése egy évvel később határozta el, hogy jelentősen megnöveli tagjainak számát, hogy a konzervatív, nagyrész idős fehér férfiakból álló testület sokszínűbbé váljon. Ennek köszönhetően a több mint nyolcezer főnyire hízott filmakadémia tagságának ma már több mint egyharmada Amerikán kívülről származik.

A filmakadémia legutóbbi bővítésekor, tavaly júliusban 842 újonnan meghívott tag került a testületbe. A nagy létszámú csoport többsége európai. Az új tagság 23 százaléka Nagy-Britanniából, 16 százaléka Franciaországból, 6-6 százaléka Mexikóból és Kínából érkezett, Dél-Koreából pedig 4 százalék.

"A film nemcsak amerikai, hanem globális ágazat" - mondta Lorenza Munoz, a filmakadémia tagsági kapcsolatokért felelős vezetője.

A filmakadémia globalizálódása azonban azzal jár, hogy a filmek díjaiért folyó kampány is globalizálódik: a forgalmazóknak több nyelven kell elérhetővé tenniük a produkciókat, és több kampányeseményt kell szervezniük világszerte.

Az Élősködők az első dél-koreai film, amelyet jelöltek a legjobb film díjára. Tavaly is szerepelt a legjobb filmes mezőnyben egy nem angol nyelvű film, a mexikói Alfonso Cuarón Roma című alkotása. A Romát tíz Oscarra jelölték, végül hármat nyert el.

Nem angol nyelvű film még nem szerezte meg a legjobb film Oscarját. Ez alól a The Artist - A némafilmes című francia alkotás a kivétel, az viszont némafilm - jegyezte meg a hollywoodi szaklap cikke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.