Kultúra

Felfüggesztette az Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díját a Berlinale

Azonnali hatállyal felfüggesztette az első igazgatója, Alfred Bauer nevét viselő Ezüst Medve-díjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vezetősége.

2020.01.29 20:53MTI

A Die Zeit német hetilapban szerdán megjelent cikk forrásai "új fényben mutatták be Alfred Bauernek, a Berlinale első elnökének szerepét a nemzetiszocialisták filmpolitikájában. Ezen források szerint Bauer jelentős pozíciókat töltött be a náci érában. Ezen új ismeretek alapján, a Berlinale azonnali hatállyal felfüggeszti az Alfred Bauer Ezüst Medve-díját" - fogalmaznak közleményükben.

Az Alfred Bauer-díjjal a különösen innovatív filmkészítést jutalmazzák a fesztiválon.

Bauer 1951 és 1976 között volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál első igazgatója. A díjat 1987-ben nevezték el róla.

Tavaly ezt a díjat Nora Fingscheidt rendező Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című filmje nyerte el.

"A fesztivál nem volt korábban tudatában annak, hogy Alfred Bauer jelentős szerepet játszott a nemzetiszocializmusban. Üdvözöljük a Die Zeitben megjelent kutatást és annak közreadását, és felhasználjuk ezeket az új információkat arra, hogy megvizsgáljuk a fesztivál történetét külső akadémia kutatókkal együtt" - közölte Berlinale szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.