Programajánló

Társadalmi-politikai témákat feldolgozó előadások a Trafó januári műsorán

Aktuális társadalmi-politikai témákat feldolgozó előadások, Phia Ménard, Urbán András, Cláudia Dias és Christos Papadopoulos produkciói is szerepelnek a Trafó Kortárs Művészetek Háza januári programján.

2020.01.08 23:30MTI

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint francia, portugál, olasz, szerbiai magyar és görög alkotók nemzetközi sikert aratott produkciói érkeznek Budapestre, de bemutatót tart a Hodworks, valamint Kálmán Eszter és Matkó Tamás is, a Trafó Galériában pedig Trapp Dominika egyéni kiállítása lesz látható.

Január 9-én és 10-én egy Európa-performansszal tér vissza a Trafóba a francia újcirkuszi alkotó, Phia Ménard, aki ezúttal civilizációnk alapjaira kérdez rá. A 2017-es kasseli Documenta felkérésére készült The Mother House/ Maison Mere című látványos előadása az európai kultúra összeomlását vizionáló színházi metafora. Az ismert francia alkotó többször járt már a Trafóban társulatával, a Compagnie Non Novával, 2014-ben az Örvény, 2015-ben pedig az Egy főn délutánja című előadásával aratott sikert.

Január 15-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadása látható, amely a kereszténységet és az iszlámot állítja szembe egymással. Urbán András politizáló, szókimondó rendezése az egyén felelősségét állítja középpontba.

Egyetlen alkalommal, január 17-én látható a portugál Cláudia Dias és az olasz Luca Bellezze produkciója, a Kedd: Minden, ami állandó, elpárolog című előadás, amely szavak nélkül meséli el egy Szíriából Olaszországba menekülő palesztin kisfiú történetét.

A zene, illetve a műfaji határokkal való kísérletezés is meghatározó szerepet játszik a Trafó év eleji programjában. Január 11-én az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon koncertet ad az osztrák Studio Dan, amelynek stílusában a hangszeres színház, a dzsessz, a rock és az improvizáció egyaránt jelen van. Az esten többek között elhangzik Vinko Globokar Párizsban élő zeneszerző Passaggio Verso Il Rischio, azaz Átjáró a kockázat irányába című, az együttes számára komponált darabja is. Január 18-án a Trafóban az egyedi stílusáról ismert olasz dzsesszzongorista, Kekko Fornarelli klasszikus felállású triója mutatkozik be.

A tánc kedvelői egy különleges, zenei fókuszú görög produkciót láthatnak január 24-én és 25-én. Az Opus című előadás azt vizsgálja, hogyan lehet a klasszikus zene szabályait átfordítani a tánc nyelvére. A test a hangszer vizuális megjelenítőjévé válik, és a Bach-zene partitúrája diktálja a koreográfiát. Christos Papadopoulos koreográfus Amszterdamban tanult, majd Leon and the Wolf néven alapított saját társulatot.

Január 21-22-én Még egy táncelőadás munkacímen új produkcióval jelentkezik a Hodworks. Hód Adrienn koreográfus-rendező ezúttal az előadás jelenségével, a néző, a táncosok és a koreográfus szerepkörével és tereivel foglalkozik.

Január 31-én mutatja be közös projektjét Kálmán Eszter látványtervező és Matkó Tamás zeneszerző, akik a hang narratív szerepét kutatják két tematikailag összefüggő, de formailag különböző előadásban. A Domestic Noise című első részben Kálmán Eszter és férje, Friedenthal Zoltán közreműködésével egy párkapcsolati történet bontakozik ki; a Quad című második rész középpontjában pedig Beckett azonos című, eredetileg tévéjátéknak írt darabja áll.

A Trafó Galériában január 17-én nyílik meg Trapp Dominika Ne tegyétek rám! című egyéni kiállítása, amely a népi kultúra által kijelölt mozgástér határait feszegeti. A smART! XTRA sorozat január 13-i interaktív Loop Gallery-prezentációja kortárs magyar művészek munkáin keresztül vizsgálja a manipulált tartalomgyártás kérdéseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.