Gyász

Elhunyt René Auberjonois, az amerikai tévésorozatok egyiksztárja

A művész ismert volt szinkronszínészként és rendezőkéntis.

2019.12.10 02:45MTI

Elhunyt 79 éves korában René Auberjonois, az amerikaitévésorozatok egyik sztárja vasárnap. 

Auberjonoist leginkább a Benson és aStar Trek: Deep Space Nine című sorozatokból ismert, de emlékezetesalakításaként jegyzik fel a filmkritikusok szereplését a MASH című háborústévésorozatban.

A színész vasárnap délután, LosAngelesben lévő otthonában hunyt el tüdőrákban. A fia értesítette erről azamerikai sajtót.

Az első méltatások emlékeztetnekarra, hogy Auberjonois elsősorban karakterszínészként vált elismertté, már az1960-as években. Akkoriban még színházban dolgozott. Az 1970-es évektől letttöbb amerikai tévésorozatnak is a sztárja, majd sitcomok szereplője.

"Valamennyi karakter én vagyok, és szeretem, hogy ez így van" -mondta egy interjújában 2011-ben.

René Auberjonois New Yorkbanszületett, művészcsaládban. Édesapja svájci író-újságíró, nagyapja - akitszintén René Auberjonois-nak hívtak - ismert svájci impresszionista festőművészvolt. Édesanyja révén Bonaparte Napóleon francia császárt mondhatta rokonának.

  Auberjonois Pittsburghben szerzett egyetemidiplomát, majd 1968-ig vándortársulatokkal járta az Egyesült Államokat.1968-ban egyszerre három szerepet is kapott a Broadway-n, ahol a többi közöttsikeresen alakította William Shakespeare Lear király című darabjában a Bolondszerepét.

   Többszínházi produkcióban vett részt, majd hét esztendőn keresztül alakította Odóta Star Trek: Deep Space Nine című televíziós sorozatban.

1970-ben a legjobb férfimellékszereplőnek járó Tony-díjjal ismerték el a Coco Chanelről készült Cococímű musicalben nyújtott alakítását, majd ezt követően még háromszor jelöltékTony-díjra.

A művész ismert voltszinkronszínészként és rendezőként is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.