Programajánló

Mireille Mathieu jövőre újra koncertet ad a Budapest Sportarénában

Mireille Mathieu jövőre újra koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. A világhírű francia sanzonénekesnő három év után 2020. március 3-án lép fel a magyar fővárosban.

2019.11.23 23:30MTI

A művésznő a Cseh Nemzeti Filharmónia kíséretével, valamint több meglepetésvendéggel lép színpadra a Sportarénában - közölte a szervező JVS Group az MTI-vel.

A francia sajtó által a hatvanas években Édith Piaf utódjának kikiáltott Mireille Mathieu néhány héttel ezelőtt a párizsi Eiffel-torony 130. születésnapján énekelt. Várhatóan jövő tavasszal Budapesten - ahogy legutóbbi itteni koncertjén, 2017-ben is - előadja életműve legjobb darabjait, mások mellett a Mon credót, a Qu'elle est belle-t és a Mon bel amour d'été-t.

Mireille Mathieu karrierje során mintegy negyven lemezt készített, tizenegy nyelven több mint 1400 dalt énekelt el és 130 millió lemezt adott el világszerte. Pályája során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint például Charles Aznavour, Johnny Hallyday, Julio Iglesias, Paul Anka, Plácido Domingo, Elvis Presley, Tom Jones vagy Frank Sinatra.

A dél-franciaországi Avignonban született 1946-ban egy kőfaragó mester legidősebb gyermekeként: tizenhárman voltak testvérek, fürdőszobás lakásba csak tizenöt éves korában költöztek. Már négyévesen templomi kórusban énekelt, de az általános iskola után egy konzervgyárban dolgozott segédmunkásként, és megtakarított pénzén énekórákat vett. 1964-ben szülővárosában elindult egy énekversenyen bálványa, Édith Piaf La Vie en rose című dalával.

Bár Párizsban először kinevették akcentusa miatt, Piaf korábbi menedzsere mégis felfigyelt rá, egyengetni kezdte útját, és beajánlotta a legnézettebb tévés tehetségkutató műsorba. A törékeny, alig 150 centiméter magas lány 1965 novemberében lépett fel először egy televíziós showműsorban, decemberben pedig már a híres Olympia színpadán énekelt. Elsöprő előadása és Piafra emlékeztető hangja napok alatt a közönség kedvencévé tette.

Első nagy sikerű száma, a Mon credo néhány hét alatt egymillió példányban fogyott el, New Yorkban együtt lépett fel Maurice Chevalier-vel, bejárta a világot.

Mimi, ahogy a franciák nevezik, 1993-ban példaképének, Édith Piafnak szentelt albummal jelentkezett, pályafutásának ötvenedik évfordulóját 2014-ben koncertkörúttal ünnepelte, amelyet az Olympia kultikus színpadán kezdett, ott, ahol 1965-ben debütált. A hatvanas években első francia vendégművészként turnézott a Szovjetunióban, és számos alkalommal énekelt a Vörös Hadsereg kórusának kíséretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Akik nem ismernék Csurgót, amely egy 5300 lelket számláló kisváros, mely történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza, Somogy megye délnyugati részén három tájegység - Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, érdemes ellátogatni, hiszen keresve sem találhatna szebb és jobb helyet, minthogy a környék lehetőségeit és természeti sokszínűségét kihasználva kimozduljon, és tekerjen egy jót.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.