Kultúra

Hét magyar indulóval rendezik a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt

Magyarországot 7 gordonkás képviseli a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen, amelyet november 11. és 15. között rendeznek meg Várpalotán.

2019.10.12 20:30MTI

A megmérettetésre idén 24 országból 75 csellista jelentkezett, Magyarországot 7 gordonkás képviseli, rajtuk kívül Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából is érkeznek versenyzők - közölték a szervezők az MTI-vel.

A zenei versenyen a 9-23 éves korosztály tagjai öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat.

A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagja Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Mérei Tamás gordonkaművész, Susan Moses, Kangho Lee, Matias de Oliveira Pinto és Zdzislaw Lapinski csellóprofesszorok lesznek.

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István vagy a román Andrei Ionita, akik később a Csajkovszkij-gordonkaverseny győztesei lettek. Ebben az évben két korábbi győztes - Várdai István és Jacob Shaw - tanítványa is a versenyzők között szerepel.

Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertlehetőséget ajánlott fel egy-egy versenyzőnek, a Skandináv Csellóiskola vezetője, Jacob Shaw - aki a III. Popper verseny egyik győztese volt - pedig 3 napos iskolai részvételt kínált fel egy csellistának.

A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét. A nemzetközi verseny fő támogatója Várpalota Város Önkormányzata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.