Programajánló

Rómában vendégeskedik a szentendrei múzeum

Az olasz fővárosba hívta meg bemutatkozásra a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumot a Római Magyar Akadémia. Ennek keretében a következő hetekben több projekt valósul meg Rómában.

2019.09.09 11:30MTI

A szentendrei önkormányzat által meghirdetett Kucsera-emlékévhez és a Kucsera Ferenc mártíromságát feldolgozó, október végén nyíló kiállításhoz kapcsolódva szeptember 10-én, kedden a múzeum kezdeményezésére Kucsera-emlékmisére várják a híveket a vatikáni Szent Péter-bazilika magyar kápolnájába - közölte a Római Magyar Akadémia az MTI-vel.

A misét Bécser Róbert atya, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója celebrálja, ezt követően a vatikáni nagykövetségen Gyürk Dorottya, Szentendre kultúráért felelős alpolgármestere tárgyalásokat folytat Kucsera Ferenc boldoggá avatásának folyamatáról. Az alpolgármestert, Bécser Róbert atyát és Gulyás Gábort, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját audiencián fogadja Ferenc pápa.

Szeptember 12-én csütörtökön a Falconieri-palota patinás kiállítóterében a szentendrei múzeum saját gyűjteményéből nyílik tárlat Felvonulás (Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korszakban) címmel, mások mellett Bukta Imre, ef. Zámbó István, feLugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveiből.

A megnyitón Gyürk Dorottya mond köszöntőt, a kiállítást a tárlat egyik résztvevője, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész nyitja meg. A megnyitó után a látogatók épületvetítésen tekinthetik meg a korszak fontos szentendrei helyszíneit és legendás alakjait. A városi Tourinform gasztronómiai bemutatóval várja az Római Magyar Akadémián a szakmai közönséget.

A Felvonulás című kiállítás finisszázsához kapcsolódva október 13-án mutatkozik be Rómában a Szentendrei Szabadtéri Tárlat. A Campo de Fiori melletti utcákban megvalósuló alkalmi kiállításon műveivel jelen lesz a tavalyi jubileumi tárlat résztvevőinek többsége, de a szervezők olasz alkotók csatlakozását is örömmel veszik. A program a Mirabilia Urbis című kortárs művészeti fesztivál részeként valósul meg.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Római Magyar Akadémiával, amely legutóbb Vincze Ottó képzőművész velencei kiállításának előkészítését segítette - írták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.