Kultúra

Nemzetközi cimbalomverseny a BMC-ben

Nemzetközi cimbalomversenyt rendez a Budapest Music Center (BMC), az augusztus 25-től 31-ig zajló esemény megálmodója Lukács Miklós világhírű cimbalomművész.

2019.08.17 21:30MTI

A nemzetközi cimbalomversenyt az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után hirdette meg a BMC. Cél, hogy 21. századi kontextusba helyezzék a hangszert, inspirálják a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegyék új tehetségek bemutatkozását és erősítsék a nemzetközi cimbalmos közösséget - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Mint írták, a cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, dzsesszt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhettek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. A versenyzőknek egy legfeljebb nyolcperces bemutatkozó videóanyagot kellett készíteniük, a középdöntőbe kategóriánként tizenöt, a döntőbe három versenyző jut be.

A BMC a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít. A cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános.

A 18 ezer euró összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.