Programajánló

Pécsen állítják ki a koronázási ékszerek másolatait

A keceli Pintér család tulajdonában álló, nyilvánosan eddig be nem mutatott műtárgyak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben tekinthetőek meg augusztus végéig.

2019.07.30 22:30MTI
MTI/Lendvai Péter

Pécsen látható a Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata augusztusban - közölte a kiállításnak helyszínt biztosító Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfőn az MTI-vel.

A keceli Pintér család tulajdonában álló, nyilvánosan eddig be nem mutatott műtárgyak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben tekinthetőek meg csütörtöktől augusztus végéig.

A közleményben azt írják, a Szent Korona most nagyközönség elé kerülő, Gubán György zománcművész, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész alkotta másolatát II. János Pál pápa is megszentelte 2000-ben.

Megjegyzik: a fejék nem az Amerikából visszatért korona pontos másolata, hanem annak az eredetinek a rekonstrukciója, amellyel Szent Istvánt megkoronázták. Az eredeti és a kiállított korona közötti különbség egy Máriát és a két arkangyalt ábrázoló zománc kép, amely az idők során elveszett az eredeti darabról.

A korona érdekessége még, hogy ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint az eredeti a jogarral és az országalmával együtt, tehát modern technikát nem alkalmaztak a készítésénél - tartalmazza a közlemény.

A koronázási jelvények a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus végéig láthatóak.

MTI/Lendvai Péter


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.