Mozart esttel kezdődik az év!

A 2009. év első Alma Mater koncertjének vendégművésze Rost Andrea!

Január 8-án, a Zeneakadémia újévi első Alma Mater "Prémium" koncertjén az intézmény jelene és múltja kapcsolódik össze.

2009.01.05 19:10ma.hu

Az egykori növendékek, Rost Andrea és Rolla János Kossuth-díjas előadóművészek mellett fellépnek a Liszt Ferenc Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei, akik Mozart gyermekkori műveit adják elő. A Zeneakadémia évadnyitó hangversenye az Alma Mater "Prémium" koncertsorozat Mozart estje lesz, melyen világhírű, Kossuth-díjas művészeink, Rost Andrea és Rolla János mellett ifjú tehetségek kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. 

A koncert különlegessége, hogy az előadott művek többsége a zeneszerző korai szerzeménye, melyeket 11 éves korában komponált. Az est Mozart első operája, a Bastien és Bastienne című pásztorjáték nyitányával kezdődik, ezt követően hangzik el a ritkán játszott D-dúr, G-dúr és végül a B-dúr zongoraverseny. Ezek annak a sorozatnak darabjai, melyeket a gyermek Mozart - más szerzők művei alapján - szerzett. 

A zongoraversenyek szólistái - mintegy a gyermek Mozart megszemélyesítői - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának növendékei: Boros Tekla, Váradi László és a 12 éves Harry Rylance, aki családjával együtt azért költözött Új-Zélandról Budapestre, hogy Magyarországon, magyar tanároktól tanulhasson zenét. Az est vendégművésze a világszerte ünnepelt Rost Andrea, a Zeneakadémia egykori növendéke, aki néhány éve a Liszt Ferenc Kamarazenekar társaságában Mozart-áriákat vett fel lemezre. 

Ezen a koncerten két koncertáriát ad elő a zeneirodalom leghíresebb szopránáriái közül: a Ch'io mi scordi di te? kezdetű áriát, amelyet a szerző annak az énekesnőnek írt, aki a Figaro házassága című vígoperájában először énekelte a szobalány, Susanne szerepét. Az ária érdekessége, hogy koncertáló zongoraszólamot tartalmaz, amelyet Mozart saját magának komponált. 

Ez alkalommal a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója, Lajkó István, a 2008. évi Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíj kitüntetettje szólaltatja meg. A Non più, tutto ascoltai koncertária szólóhangszere a hegedű, itt Rost Andrea partnere Rolla János lesz.

Rost Andrea

- "1963-ban a Liszt Ferenc Kamarazenekar is e falak közül indult el, ezért érezzük feladatunknak, hogy segítsük a pályájuk elején álló akadémiai növendékeket első nyilvános fellépéseiken"- mondta Rolla János, a Zeneakadémia Alma Mater Zenekarának koncertmestere.
 
A koncertsorozat és a januári, ritkán játszott, korai Mozart művekből összeállított hangverseny Batta András rektor szerint kitűnő lehetőséget ad arra, hogy a növendékek egy kiváló zenekar közreműködésével a pódiumon, nyilvánosság előtt mutassák meg tehetségüket, és együtt lépjenek fel olyan egykori zeneakadémiai hallgatókkal, akik azóta a világ zeneművészetének mérvadó személyiségei lettek. 

A koncert helyszíne: Zeneakadémia, Nagyterem 
A koncert időpontja: 2009. január 8. 19:30.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.