Kultúra

A ceredi anzix a 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep témája

A képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut.

2019.07.19 22:30MTI

A ceredi anzix a Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep témája, a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut - tájékoztatta az MTI-t a művészeti vezető pénteken.

Fürjesi Csaba elmondta: a hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba.

Hozzátette, az anzix olyan képes postai üdvözlőlap volt, amely általában az adott helyről mutatott látványt, látképet, segített elképzelni a helyszínt, a hangulatot. Általában a település legjellemzőbb, legismertebb helyszínét, vagy valami különleges, a helyiek által becsben tartott és értékként kezelt objektumát, jelenségét lehetett látni rajta.

A Ceredi Anzix mint a 24. Nemzetközi Művésztelep alkotói tematikája azt a folyamatot és alkotói tevékenységet vizsgálja, amikor a Ceredre látogató képzőművész a saját benyomása, gyűjtése alapján megalkotja a szerinte legjellemzőbb látványt, emléket, portrét, a helységre jellemző, egyedi képet. Idén ezen 25 textil-, ipar-, szobrász-, képző- és fotóművész dolgozik.

Fürjesi Csaba elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan most sincs méretbeli és formai megkötés, az alkotásokhoz többféle alapanyagot kínálnak fel és bevonják a ceredi lakosokat is, akik ötleteikkel segíthetik a munkát.

Az ArtPiknik Cered - 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart.

Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden, de mint a művészeti vezető fogalmazott, ezúttal egy kicsit másképp. Mint ismertette, olyan minifesztivállal szeretnék zárni a művésztelepet, amelyre meghívják a többi művészeti ág képviselőjét is, zenészeket, színészeket, irodalmárokat, hogy együtt ünnepeljék a művészet pozitív erejét, még több helyszínen, még több programmal és baráttal.

A fesztivál létrejöttéhez és a művésztelep függetlenségének megőrzése érdekében viszont szükségük van támogatókra, ezért létrehoztak egy crowdfunding kampányt, amelyben bárki támogathatja a fesztivált - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.